FreeZURA: predavanje Marijana Jelenića „Od ideje do tantijema“

U četvrtak, 27.lipnja u 19 sati u sklopu Glazbene radionice projekta FreeZURA u prostoru Gradske radionice (Ljudevita Posavskog 10) predavanje pod nazivom „Od ideje do tantijema“ održat će Marijan Jelenić. Predavanje je otvoreno za sve građane.

Što su tantijemi? Što su izvođačka, a što autorska prava? Pjesma ili snimka?…. Neka su od pitanja na koja se u svom predavanju referira Marijan Jelenić, autor hit pjesama Dio tebe i Iznad oblaka.

Marijan Jelenić – glazbenik, autor, ton majstor, producent, gitarist. Godine 1992. na albumu KUD Idijota “Glupost je neuništiva” snima harmoniku na dvije pjesme. Nakon toga pozivaju ga u grupu Gustaph y njegovi dobri duhovi te snima njihove prve pjesme na čakavskom narječju “Kega si sanjala”, “Debeli misec”… S Gabrijelom Galant 1993. godine osniva grupu Nola za čije je pjesme napisao sve stihove i glazbu. Autor je glazbe za kazališne predstave, radijske i TV jinglove i špice te različite audio i video produkcije. Od 2011. član je i etno skupine Veja. Deset je puta nominiran za nagradu Porin, a osvojio je onaj za pjesmu godine “Iznad oblaka” grupe Nola te kao jedan od producenata na etno albumu Brune Krajcara “Istraditional”. Uz zadnji album Nole “Negdje između” producirao je albume: FOB “Provincija uzvraća udarac”, sva dosadašnja izdanja pulske grupe NLV, Veja “Dolina mlinova”, album “Sloboda” Nine Romić… Od 2014. godine redovni je član Hrvatskog društva skladatelja.

 

U suradnji s udrugama Kontakt, Gradska radionica i Zvona i Nari, Savez udruga Rojca započeo je s provedbom projekta FreeZURA – Slobodna zajednica umjetnika u razvoju (www.freezura.eu). Riječ je o besplatnim kreativnim radionicama za mlade od 15 do 25 godina u sklopu kojih se održavaju otvorena predavanja za sve zainteresirane. Glazbenu radionicu vodi Vanja Sinošić.

Ciljevi projekta su razvoj specifičnih kreativnih praksi mladih i kreiranje sustava podrške kako bi se osnažile praktične i socijalne kompetencije te postigla veća društvena uključenost. Ciljevi će se ostvariti besplatnim edukacijskim radionicama i mobilnom aplikacijom u svrhu stvaranja poticajnog okruženja za osnaživanje kompetencija mladih na području kulture i umjetnosti u Istarskoj županiji. Kreativne edukacijske radionice projekta uključuju glazbenu radionicu, radionicu kreativnog pisanja i nakladništva, radionicu stripa i ilustracije, radionicu suvremenog plesa i likovnu radionica izrade murala.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija predavanja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 507.562,24 kuna, od čega je 431.427,90 kuna sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.