Župan Flego: Istra će i dalje biti lokomotiva razvoja u Hrvatskoj!

U pazinskom Spomen domu danas je održana 22. sjednica Skupštine Istarske županije, sa ukupno 12 točaka dnevnog reda.

 

Posebna točka dnevnog reda bio je govor župana Flega kojem je ovo bila i posljednja sjednica Županijske skupštine budući da nakon konstituiranja Europskog parlamenta postaje zastupnik u istom te prestaje njegova dužnost kao istarskog župana. U svom govoru osvrnuo se na sve dosad učinjeno u proteklih 6 godina njegovog mandata. Istaknuo je kako je popis realiziranih i započetih projekata i programa uistinu dugačak te se ulagalo u sve dijelove Istre, a činili su se svakodnevno novi iskoraci na svim područjima, bilo da govorimo o gospodarstvu, zdravstvu, kulturi, obrazovanju itd.

 

„Putem smo nailazili na poteškoće i brojne izazove, bilo da govorimo o zakonskim reformama nauštrb jedinica regionalne i lokalne samouprave ili o visokoj centraliziranosti države. Zadnjih godinu dana svjedočili smo o problemu brodogradilišta Uljanik, značajnom čimbeniku istarskog gospodarstva. Kao što sam i od samog početka apelirao, nama je prioritet opstanak brodogradnje u Puli te se nadam kako i za Vladu stečaj ne znači prestanak proizvodnje“, izjavio je župan Flego te nabrojio sva značajnija postignuća Županije. Tako je Istarska županija danas jedna od najrazvijenijih hrvatskih regija, bilo da govorimo o indeksu razvijenosti, rastu zaposlenosti ili većem broju useljavanja nego iseljavanja, BDP-u koji je 26 % iznad hrvatskog prosjeka te smo i jedina županija koja je dosegla i prešla razinu BDP-a iz pretkrizne 2008. Također, naglasio je, u zadnjih 6 godina izravna inozemna ulaganja u Istru narasla za 23,6 milijuna eura, a vrijednost izvoza istarskih poduzetnika u istom je razdoblju povećana za gotovo 3 milijarde kuna. Istarski župan spomenuo je i najznačajnije projekte koji su za njegovo vrijeme realizirani ili pokrenuti.

 

Župan Flego posebno se usmjerio na sve ono što nas kao županiju tek očekuje u nadolazećem razdoblju, te na njegov budući rad kao europarlamentarca. „Ja ću i dalje biti svima na raspolaganju te ćemo nastaviti dosadašnju uspješnu suradnju, samo iz drukčije perspektive. Kao zastupnik u Europskom parlamentu borit ću se za interese Istarske županije i Republike Hrvatske. Izuzetno je važno da se na mjestu gdje se donosi 70% zakona koji direktno utječu na naše živote, lobira za naše projekte, za zakone, direktive, kao i europske fondove koji će odrediti budući rast i razvoj Istre i Hrvatske.  U EP lobirat ću da Strukturni fondovi i nova financijska omotnica 2021.-2027. prate naše razvojne prioritete poput digitalizacije, moderne infrastrukture, ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj, održivi turizam i zaštitu okoliša. Pritom želim naglasiti kako veliku odgovornost za budući uspjeh u iskorištenosti EU fondova i realizaciji europskih projekata, ima Vlada RH, načelu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU zbog činjenice da moraju županijske razvojne prioritete uvrstiti u nacionalne operativne programe. Iskreno se nadam da će to i učiniti te kako Hrvatska i u nadolazećem razdoblju ne bi bila na začelju Unije po iskorištenosti EU fondova. Također, želim naglasiti kako poslovanje Istarske županije ostaje financijski stabilno i sigurno, te će se i dalje rukovoditi s načelima transparentnosti, racionalnosti i odgovornosti. Predstojat će dinamičko razdoblje u prvom redu zbog preuzimanja djela poslova Ureda državne uprave što će iziskivati dosta sastanaka i usklađivanja. No, ne sumnjam kako će Županija, kao i do sada, biti razvojna i progresivna u svome radu, a ne birokratska. Istra će i dalje biti lokomotiva razvoja u Hrvatskoj i lider u mnogočemu. Mome zamjeniku, Fabriziju Radinu, koji će od 06. srpnja preuzeti funkciju obnašatelja dužnosti župana želim puno sreće i uspjeha u radu“, poručio je istarski župan.

 

Na samome kraju, župan Flego se zahvalio svim vijećnicima, kako bivšim, tako i sadašnjim, predsjedniku Skupštine, svim suradnicima i djelatnicima Županije na svim postignućima i rezultatima koji su rezultat istarskog zajedništva te ih pozvao da nastave zajedno Istru činiti mjestom još ugodnijim za život.

 

 

Na aktualnom satu vijećnica SDP-a Sanja Radolović, između ostalog, postavila je pitanje o trenutnoj situaciji vezanoj za problematiku graničnog prijelaza Kaštel, a nakon slovenske najave da će se na isti preusmjeravati teretna vozila zbog zatvaranja brojnih drugih graničnih prijelaza s Hrvatskom za teretni promet. Pročelnik Valerio Drandić, rekao je da je već sada, a posebno u ljetnim mjesecima, prijelaz Kaštel „usko grlo“ prometno grlo, što koči cestovni, gospodarski i turistički promet te da Istarska županija, zajedno sa gradovima Buje i Buzet kontinuirano radi na rješavanju problema sa Ministarstvom prometa i infrastrukture, a veći napredak i usuglašavanje sa slovenskom stranom očekuju se slijedeći tjedan kada bi se trebali sastati predstavnici nadležnih hrvatskih i slovenskih ministarstava.

 

Zamjenik župana Fabrizio Radin dao je informaciju vezano za povjeravanje poslova Državne uprave županijama, za koje je rekao da se povjeravaju na neodređeni i nedefinirani vremenski rok. Financiranje plaća državnih službenika i namještenika osigurat će svake godine putem povećanja izvornih prihoda županija, što za županije znači i povećanje udjela u raspodjeli prihoda od poreza na dohodak, transferima iz državnog proračuna. Zamjenik Radin izrazio je zabrinutost što ne postoji garancija da će se županijama osigurati i dodatna sredstva zbog usklađivanja plaća državnih službenika i namještenika sa djelatnicima županija, kao i zbog nabave nove informatičke opreme i programa, obnove dotrajalog voznog parka i tekućeg održavanja zgrada u kojima rade državni službenici, dok se za iste istovremeno ne prenosi vlasništvo na Županiju. Nadalje, istaknuo je zamjenik župana, ostaje nejasno i na koji način će se zakonski izmijeniti dozvoljena granica za proračunsku masu županija za plaće. „Promjene kojima ćemo svjedočiti od 01. siječnja 2020. godine, nakon povjeravanja poslova državne uprave županijama, najveće su od osnivanja sustava regionalne uprave 1993. godine budući da nam se daje u nadležnost sve osim inspekcijskih poslova i nadzora nad JL(R)S. Nastojat ćemo, kao i dosad povjerenim poslovima, iste efikasnije organizirati i biti još bolji servis građanima Istre. Iako ovaj iskorak znači veću decentralizaciju države, ponovno od strane države ne slijedi i fiskalna decentralizacija te riskiramo postati produžena, „birokratska“ ruka države te izgubiti viziju, specifičnost i kreativnost Istarske županije“, istaknuo je Radin.