Odličan ROYA Quartet otvorio Lisianum Art Festival

INSPIRATIVAN NASTUP ČETIRI SAKSOFONISTICE ODUŠEVIO POSJETITELJE U ŠIŠANU

 

Nastupom četiri saksofonistice okupljene pod imenom ROYA Quartet u Zajednici Talijana Šišan prošle subote, 29. lipnja otvoren je Lisianum Art festival.

Lisianum Art festival nastao je iz želje dviju Ližnjanki, Mirjane Đurđev i Mije Grozdanić da ponude ponešto drugačiji kulturni sadržaj na području općine Ližnjan koji se temelji na spajanju profesionalnih glazbenika s ostalim načinima umjetničkog izražavanja. Zahvaljujući Udruzi PANK – Platformi aktivnih nezavisnih kreativaca, njihova je ideja o festivalu ovog ljeta ostvarena.
Neizostavnu potporu festival je dobio od Općine Ližnjan, Turističke zajednice općine Ližnjan, studija za grafički dizajn MEDIT i  La comune degli Italiani di Sissano/ Zajednice Talijana Šišan.
Festival je otvoren upečatljivim i dojmljivim nastupom ROYA Quarteta. Dvorana Zajednice Talijana u Šišanu bila je puna, a publika je s oduševljenjem i velikim pljeskom popratila ovaj poseban umjetnički doživljaj. Na početku se publici uz organizatorice obratio i načelnik općine Ližnjan Marko Ravnić, koji je istaknuo značaj pojave ovakvog festivala u općini, izrazio zadovoljstvo što ga općina podupire i pohvalio organizatore.

Međunarodno afirmirani ROYA Quartet čine četiri saksofonistice, koje su prezentirale saksofon na originalan i inovativan način. Posjetitelji su poslušali suvremenu modernu glazbu prožetu folklornim elementima iz zemalja iz kojih ove umjetnice potječu – Hrvatske, Poljske i Slovenije. Kulminacija večeri bila je skladba Margarete Ferek-Petrić „Wild Rose“ u kojoj je inspirativnu i snažnu izvedbu ROYA Quarteta upotpunio video autorice Renate Šimić snimljen na Marleri posebno za ovu prigodu u kojem glumi Anđela Dorić. Ova snažna kombinacija glazbe i videa ostavila je publiku bez teksta.
Nakon ovog posebnog doživljaja, Lisianum Art Festival se nastavlja. Druga umjetnička večer LAF-a održat će se u petak, 12. lipnja u 20.30 sati u crkvi Sv. Martina u Ližnjanu. Nastupit će poznati vokalni trio iz Italije, Le Scat Noir, a posjetitelji će moći poslušati skladbe različitih žanrova, od klasike i jazza do njihovih autorskih skladbi, koje će izvesti uz violinu i glasovir.

Svi su pozvani, a ulaz na Lisianum Art Festival besplatan je.