Petu godinu za redom Puli dodijeljena najviša ocjena za transparentnost proračuna

Institut za javne financije danas je u Zagrebu predstavio najnovije službene rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih lokalnih jedinica prema kojem je Pula ponovno dobila najvišu ocjenu zbog objave svih traženih proračunskih dokumenata čime još jednom Puli potvrđen status jednog od najtransparentnijih i najotvorenijih gradova u Hrvatskoj.

U svom petom ciklusu istraživanja, Institut za javne financije RH  ponovno je obuhvatilo sve županije, gradove i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, a transparentnost proračuna ocjenjivala se brojem objavljenih proračunskih dokumenata u promatranom razdoblju, odnosno od studenog 2018. do ožujka 2019. godine pri čemu se podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.

U ime Grada Pule vrijedno priznanje preuzeo je pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić koji je podsjetio kako je upravo zbog svoje otvorenosti prema građanima, Pula već godinama prepoznata kao jedna od najtransparentnijih uprava u Hrvatskoj.

“Drago mi je što su naši napori prepoznati i to već petu godinu za redom. Ovo je priznanje svakako još jedan dodatni motiv da i dalje jačamo našu otvorenost i transparentnost rada kako bi građanima sve važne informacije učinili što dostupnijima,“ istaknuo je pročelnik Matić.

Objavi rezultata istraživanja prethodio je okrugli stol na kojemu su među ostalim pomoćnica ministra i glavna državna rizničarka Ivana Jakir-Bajo i državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić pohvalili sve općine, gradove i županije koje redovito i javno objavljuju svoje proračunske dokumente.

Pored javne i lako dostupne objave svih traženih proračunskih dokumenata, Grad Pula već niz godina provodi niz aktivnosti i mjera kako bi svoje sugrađane na jednostavna i lako razumljiv način upoznao s proračunom kao najvažnijim dokumentom Grada. Po svim se mjesnim odborima održavaju javne tribine s građanima koji svojim prijedlozima pomažu u planiranju proračunu. Na isti način, samo digitalnim putem, građani u stvaranju proračuna sudjeluju i putem e-Konzultacija. Građanima su na raspolaganju i web aplikacije e-Proračun i Pula na dlanu, kao i informativne brošure koje se svake godine dostavljaju na kućne adrese, a građani mogu saznati način na koji se zajednička sredstva prikupljaju te način njihovog trošenja. Valja spomenuti kako Grad Pula (kao jedan od rijetkih gradova Hrvatske) dvaput godišnje javno objavljuje i stanje potraživanja prema Gradu Puli te komunalnim trgovačkim društvima i javnim ustanovama.

Za provedbu istraživanja koje je financirano od strane Hrvatske zaklade za znanost zaslužne su Katarina Ott, ujedno i ravnateljica Instituta za javne financije i Mihaela Bronić koje su čestitale svim jedinicama lokalne samouprave na njihovom postignućima.

Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednije najširoj javnosti, rezultati analize Instituta za javne financije od danas su dostupni i putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici, a dostupna je na linku:

http://www.ijf.hr/transparentnost/?params_1=transparentnost