Žminj: Istarski festival pašte održat će se za vikend, 6. i 7. srpnja 2019. godine

Ovogodišnji jelovnik Festivala pašte imat će u fokusu tradicionalne, stare recepte, onakve kakve su spravljale naše none i pranone. Moći će se kušati pašta-fažo te fuži i kapuz, što je još jedna posebnost našega istarskog kraja; pašta i povrće u jednom tanjuru. Novitet ovogodišnjeg Festivala bit će cijena jednog menija u kojem će se dobiti čak tri vrste pašte od kojih jedna može biti i slatka.

Od tradicionalnih istarskih delicija od pašte moći će se u subotu degustirati žgvacet od boškarina, kuhani kiseli kupus s boškarinom i ravioli sa sirom, a u nedjelju šalšu sa polusuhim mrsom, fuži s tartufima te ponovno ravioli sa sirom koji mogu biti slatki ili slani. Na meniju će biti i makaruni sa škorupom, divljom rokuljom i pršutom, te maslacem s kušom (kaduljom) i pršutom, te već spomenuti pašta-fažo.

Svi posjetitelji željni stjecanja novog znanja, ali i očuvanja tradicije imat će priliku naučiti pripremati tipičnu istarsku tjesteninu zahvaljujući radionicama koje će se održavati svakog dana od 18 do 22 i 30 sati. Osim odraslih i djeca će moći okušati svoje vještine u izradi pašte dok se roditelji bezbrižno opuštaju u debeloj hladovini stoljetnih stabala. U Čakavskoj kući održat će se predavanja, tako će u subotu predavanje održati Darinka Družetić na temu Pašta od pira, dok će u nedjelju posjetitelji moći uživati u predstavi “Ljudi koji su gradili Žminj” dramskog kampa OŠ Vladimira Gortana iz Žminja.

Čarobnoj atmosferi Istarskog festivala pašte, osim poseban ambijent osvijetljen feralima, lampionima i svijećama, pridonijet će i glazba i to u subotu s Irenom i Maurom Giorgi Acoustic, a u nedjelju uz Duo Bluenote. Izvodit će jazz, pop, rock i latino klasike; kao i svake godine bit će to savršena kulisa za uživanje u pjatu odlične pašte.

Šetimana od pašte je uvertira festivalu i traje od 1. do 5. srpnja. Ugostiteljski objekti sudjeluju su: Koboba Puli Jurića Restoran pod Ladonjon, Restoran Poli Pineta i Restoran Žminjka. Riječ je o periodu u kojemu za promotivnu cijenu od 40 kn možete kušati pjat domaće pašte i piće po izboru.