Pula među top 3 grada u Hrvatskoj prema visini potpora za samozapošljavanje

Na temelju službenih podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a u sklopu projekta Najbolji grad portala www.gradonacelnik.hr i Jutarnjeg lista, danas su objavljeni rezultati analize o korištenju potpora za samozapošljavanje prema kojoj je Pula među vodećim gradovima u Hrvatskoj. Naime, kako prenosi portal www.gradonacelnik.hr, u ovogodišnjem poretku isplaćenih poticaja Pula se nalazi među top 3 hrvatska grada s dodijeljenih 5.189,280 kuna i 109 korisnika.

Gledajući trogodišnje razdoblje, Pula bilježi 93 novih korisnika poticaja kojima je isplaćeno 4.841,419 kuna. Po broju korisnika na godišnjoj razini Pula je s povećanjem broja korisnika za 87,9 zauzela na drugo mjesta među hrvatskim gradovima.

Grad Pula je u  posljednje četiri godine  za poduzetnike izdvojio preko 8 milijuna bespovratnih sredstava, a uz aktivnosti Istarske razvojne agencije, kroz razne programe, mjere i EU projekte plasirano je preko 528 milijuna kuna za poduzetnike. Rezultati o padu broja nezaposlenih u Puli svjedoče da su sredstva dobro usmjerena. Naime, zaključno s 31. svibnja stopa nezaposlenosti iznosila je 3,8%.

Kroz ukupno devet mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva, Grad Pula dodjeljuje potpore za razvoj poduzetništva pod nazivom „Potpore Pula“, a pulskim poduzetnicima na raspolaganju je milijun kuna bespovratnih potpora. Ovim paketom mjera želi se olakšati početak poslovanja novim poduzetnicima, dodatno potaknuti zapošljavanje radne snage, povećati konkurentnost na tržištu, pomoći u realizaciji inovativnih ideja s ciljem  generiranja kvalitetnog rasta i razvoja, potaknuti vrijedne poduzetnike na korištenje sredstava iz EU fondova te ojačati njihovu poziciju na inozemnom tržištu. Naglasak potpora usmjeren je i na područje djelatnosti prerađivačke industrije, dok je uvedena i nova mjera potpore za IT sektor. Također, kod potpora za zapošljavanje i samozapošljavanje ove se godine dodjeljuju potpore u iznosu od 20.000 kuna za zapošljavanje osoba koje su završile srednjoškolsko obrazovanje po posebnom programu, a za zapošljavanje osoba s invaliditetom potpore od 5.000 kuna do 10.000 kuna.

„Pula je, uz Zagreb, grad s najviše poduzetnika u odnosu na radno sposobno stanovništvo, jedini smo veliki hrvatski grad u top 10 kad govorimo o potporama za poduzetnike i obrtnike, a zahvaljujući jasnoj strategiji i konkretnim mjerama, samo u posljednje tri godine u Istri smo uspjeli smanjiti nezaposlenost za preko 40 posto. Konkretno, u Puli prosječna godišnja stopa nezaposlenosti danas iznosi oko 2,5 posto, odnosno dva i pol je puta niže od prosjeka Europske unije te gotovo tri puta niža od prosjeka Hrvatske“, kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Pored navedenog, do sad je temeljem projekta Najbolji grad portala www.gradonacelnik.hr i Jutarnjeg lista Grad Pula istaknut kao jedini veliki hrvatski grad po visini potpora za poduzetnike i obrtnike, grad šampion digitalizacije i prvi grad u Hrvatskoj po brzini izdavanja građevinski dozvola, te je u top 10 hrvatskih gradova i po broju dodijeljenih studentskih stipendija.

Više o rezultatima analize možete pronaći na portalima www.gradonacelnik.hr i https://novac.jutarnji.hr/

Linkovi: http://www.gradonacelnik.hr/vijesti/osijek-je-u-ovoj-godini-i-u-posljednje-tri-godine-isplatio-najvise-potpora-za-samozaposljavanje-a-u-odnosu-na-lani-vodeca-je-rijeka

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/osjecani-se-najvise-upustaju-u-biznis-a-i-rijecani-uzimaju-vise-vise-potpora-drzave/9094742/