PEŠEKAN KUP

Dobrodošli ste na PEŠEKAN KUP, prvi od dva tradicionalna turnira u piciginu ovog ljeta, koji će se održati u subotu, dana 13. srpnja, na medulinskoj plaži Bijeca.

Turnir započinje u 15 sati, a u nastavku programa, s početkom u 18:30 sati, održati će se memorijalni turnir „Za našeg Raleta“ , nakon čega slijedi podjela odličja najboljima.

Za cjelodnevnu zabavu zaduženi su The Triton Music, dok će u večernjem dijelu programa nastupiti  Mauro Staraj & La Banda s početkom koncerta u 22 sata.

Veselimo se Vašem dolasku!

            PICIGIN U MEDULINU

Udruga za promicanje igre picigin (UPIP) „Pešekan“ , osnovana je 2005. godine sa sjedištem u Medulinu, od strane nekoliko medulinskih entuzijasta i zaljubljenika u zanimljivu i nadasve atraktivnu igru picigin, društvenu igru loptom koja se igra u plićaku pješčane plaže i u kojoj je cilj što više puta dobaciti loptu suigračima bez da ona dotakne površinu mora. Udruga je to koja okuplja mahom mlade članove u dobi od 18-25 godina koji isključivo volonterski djeluju unutar udruge te se bave organiziranjem turnira u piciginu i prezentacijom iste, a sa svrhom njegovanja i očuvanja lokalnih običaja i kulturne baštine Općine Medulin, budući da je riječ o igri koja se već tradicionalno dugi niz godina igra na medulinskoj plaži Bijeca. Cjelokupno djelovanje udruge financira se putem prikupljenih članarina, donacija/sponzorstava i sredstava dobivenih putem raspoloživih natječaja, a sve su aktivnosti isključivo neprofitne i sa svrhom zabave i druženja članova udruge.

Nakon nekoliko zabavnih i neformalnih druženja uz igru u godini osnivanja udruge, započelo se sa organiziranjem natjecateljskih turnira, koji su nakon dugih jedanaest godina djelovanja udruge postali nezaobilazno ljetno atraktivno druženje piciginaša s područja Medulina, Istre, Hrvatske ali i šire. Naime, UPIP Pešekan, uz brojna rekreativna druženja za članove udruge i njihove prijatelje, već dvanaestu godinu zaredom organizira dva cjelodnevna natjecateljska turnira – „Picigin open“ i „Pešekan kup“, tradicionalno u srpnju i kolovozu na svima poznatoj medulinskoj pješčanoj plaži Bijeca, a koji su postali poznati ljetni eventi popraćeni cjelodnevnim i cijelo noćnim sportsko zabavnim aktivnostima.

Iz godine u godinu turniri broje sve više prijavljenih ekipa ali i posjetitelja evenata. Osim domaćih natjecateljskih ekipa iz Općine Medulin i grada Pule, dolaze nam i ekipe iz cijele priobalne Hrvatske (Split, Baška, Mali Lošinj, Rijeka), grada Zagreba, Slavonije te Italije, Crne gore, Slovenije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Francuske a popratna događanja u sklopu evenata poput revijalnih partija picigina, nagradne lutrije u kojoj je svaki listić dobitan, bogate nagrade za pobjednike turnira, gastronomska ponuda, blizina dva najposjećenija medulinska beach bara te u konačnici beach paryji u dnevnom i večernjem programu uz popularne DJ-e i izvođače ono su što naše natjecatelje ali i gledatelje privuče i zadrži tijekom cijelog dana ali i do kasnih noćnih sati.

Budući da smo 2018. godine sa 20-ak ekipa na svakom turniru, odnosno 100-njak natjecatelja po turniru, te uspjehom izvođača Grupe Vigor te DJ-eva, u konačnici sa preko 2000 posjetitelja oba eventa – srušili vlastite rekorde, odlučili smo evente za slijedeće godine dovesti na viši nivo atraktivnosti.

Bitno je napomenuti kako je UPIP „Pešekan“ prva udruga u Hrvatskoj registrirana isključivo radi promidžbe sportskoga način života i zdravoga duha kroz atraktivnu, autohtonu igru picigin, te kako kao takva kontinuirano radi na poboljšanju kvalitete samih evenata.

  1. godine igra picigin dobila je status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske te je uvrštena u listu kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske, što svakako daje na atraktivnosti cijele priče, ali i mogućnosti spajanja sportskih aktivnosti sa kulturnim obilježjem, i naravno nezaobilaznim poticanjem na bavljenje sportom uz druženje i dobru zabavu. Stoga naši eventi postaju svojevrsni projekti očuvanja i promicanja nacionalne i lokalne kulturne baštine kroz predstavljanje i promicanje igre picigin, putem kojih osvještavamo lokalno stanovništvo ali i posjetitelje o piciginu kao tradicionalnom načinu provođenja slobodnog vremena žitelja naše općine u ljetnim ali nerijetkom i zimskim mjesecima.

Naposljetku, činjenica kako je riječ o eventima koji se odvijaju na području općine koja je u 2017. godini zauzela visoko treće mjesto po broju noćenja u Hrvatskoj, koji se uvijek održavaju u ljetnim mjesecima kada se bilježi najveći broj dolazaka turista, na najposjećenijoj medulinskoj plaži koja je bogata ugostiteljskom i zabavnom ponudom te privlači posjetitelje tokom cijelog dana, sama po sebi garantira veliku posjećenost naših evenata.

Sve naše planove i aktivnosti možete pratiti i putem slijedećih kanala:

FB: https://www.facebook.com/Stranica-Picigin-Klub-Pe%C5%A1ekan-Medulin-1348720775171481/

Instagram: https://www.instagram.com/pesekanmedulin/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCB0GAkPI3HCBrTTzq9cjjIg