Poduzetnički centar „Coworking Pula“ dodatno će ojačati poslovno okruženje šireg urbanog područja

U prostorijama pulske Komunalne palače održana je prezentacija idejnog rješenja budućeg poduzetničkog coworking centra koji će se na lokaciji nekadašnje Mehanike izgraditi u sklopu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU).

Prezentaciji je prisustvovao pulski gradonačelnik Boris Miletić zajedno sa zamjenicima Robertom Cvekom i Elenom Puh Belci te i direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti, a idejno rješenje predstavio je renomirani pulski arhitekt Bruno Juričić.

Na inicijativu i traženje Grada Pule, Vlada Republike Hrvatske kao dosadašnji vlasnik darovala je navedenu nekretninu Gradu koji ju potom dodijelio Istarskoj razvojnoj agenciji za osnivanje poduzetničkog centra. Projektom je predviđena izgradnja i opremanje centra na površini od 429 m2 koji je namijenjen poduzetnicima, a čijom će se realizacijom dodatno ojačati poslovno okruženje šireg urbanog područja. Projekt će se financirati bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 85 posto ukupne investicije.

Prema riječima arhitekta Juričića, sam centar zamišljen je kao otvoren, open space prostor koji je prije svega funkcionalan i svakom korisniku pruža mogućnost povezivanja i oblika rada u ovisnosti o potrebama. Tlocrt je organiziran kako bi se maksimalno iskoristio prostor, a osim ležernosti i jednostavnosti u opremanju posebna se pažnja vodila i o ekonomičnosti prostora. Na ukupno tri etaže smještene su zajedničke prostorije za rad, uredi, sale za sastanke, konferencijska dvorana i ostale pomoćne prostorije s osiguranim pristupom za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti.

Uređenje interijera i eksterijera bilo je moguće doživjeti u virtualnoj realnosti uz pomoć posebnih naočala kojima se omogućava doživljaj zgrade i projektiranog rješenja prije same izgradnje obzirom da se korisniku prenosi 3D interaktivno okruženje i prilika za istraživanje prostorije, opreme, tehničkih rješenja ili dizajna zgrade u cjelini u prikazu 1:1. „Coworking Pula prvi je projekt u Hrvatskoj koji koristi VR tehnologiju kao alat za projektiranje i stjecanja dojma o prostoru na isti način kao i fizička arhitektura“, kazao je Juričić.

Projekt za inovativno i poduzetno urbano područje „Coworking Pula„ osmišljen je na inicijativu  Istarske razvojne agencije u suradnji s Gradom Pula i obuhvaćen je Strategijom razvoja urbanog područja Pula, a njegovom provedbom doprinijet će se povoljnom okruženju za razvoj poduzetništva.

Pored obnove i prenamjene nekadašnje Mehanike razvijat će se dodatni sadržaji namijenjeni predstavnicima malog i srednjeg poduzetništva, obrtnicima, slobodnim profesionalcima freelancerimate ostalim zainteresiranim korisnicima s ciljem umrežavanja i promocije inovativnih načina rada i digitalizacije.