Ljetni Festival Istarskog Pršuta u Tinjanu od 19. do 21. srpnja. Najbolji doživljaj svaki put – jedan i jedini istarski pršut!

Domaći, istarski proizvođači pršuta doista imaju što prezentirati te s ponosom mogu pokazati da su njihovi proizvodi kvalitetom i posebnošću na svjetskoj razini. Iz tog razloga, ali i radi poboljšanja turističke ponude u unutrašnjosti Istre, od 19. do 21. srpnja ove godine u Tinjanu Općina Tinjan organizira ljetni Festival Istarskog Pršuta (FIP).

U trodnevnoj manifestaciji domaći proizvođači pršuta, Udruga istarskih pršutara, iznijet će na stol ovu vrsnu deliciju i svim posjetiteljima prezentirati plodove svoga rada.  Stoga, u ova tri dana se zabavite u Tinjanu, nadaleko poznatom kao jedino mjesto koje nosi epitet istarske općine pršuta. Jedite, pijte i uživajte, a sve to će vam omogućiti sudionici FIP-a čiji istarski pršuti imaju oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla:

Pršuti Antolović
Pršutarna Dujmović
Pršutana Jelenić
Pršuti Milohanić
Pršuti Radetić
OPG Danijel Erman
OPG Franjul

Budak Pršuti

Compari Pršuti

Pršutarna Tomaso

Istarski pršut s oznakom izvornosti jedinstven je u svijetu, i njegova proizvodnja podrazumijeva vrlo stroga pravila, kako bi konačni proizvod imao posebnost i kvalitetu koju nema niti jedan drugi. Istarski pršut proizvod je od svinjskog buta, specifičan po tome što nema nogice, kože, ni potkožnog masnog tkiva, a salamuri se morskom solju i začinima. Suši se na zraku i bez dimljenja, dok sušenje i zrenje traju minimalno dvanaest mjeseci. Proizvodi se samo od plemenitih pasmina svinja, i njihovih križanaca. Riječ je o kompleksnom procesu u kojem se strogo mora poštivati svaki zadani korak, a krajnji rezultat je neopisivo ukusna delicija o čijoj se posebnosti odavna zna daleko van granica naše države.

Uz vrhunske pršute koji su proizvedeni upravo na ovakav način, moći ćete kušati sireve proizvođača OPG Rober Fabris, OPG Orbanić Silvano i OPG Cetina Franko, maslinova ulja Milohanić, OPG Marčelo Rioža i OPG Pinezić Anđelo te med OPG Brečević i Vinko Dantinjana.

Neizostavni su i kolači koje nam donosi – Reginex d.o.o.

Naravno, za cijelo vrijeme trajanja Festivala istarskog pršuta predviđena je i vrhunska fešta, pa zapjevajte i zaplešite uz naše izvođače:

  1. 07. Lucky Band
    20.07. Top Of The Pops
    21.07. Duo Magnolija i Replay Band

Ulaz je sva tri dana besplatan. Događanja kreću navečer u 20 sati i traju do dva sata izjutra. Očekuje vas opuštena zabava u pravom ljetnom điru, na kojoj ćete u ugodnoj večernjoj atmosferi, pod laganim svjetlima lampica i lampiona, guštati u vrhunskoj hrani i dobroj glazbi.

Kao poseban dodatak Festivalu istarskog pršuta, Udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera iz Tinjana organizira kulturni program, a unutar njega, u Domu mladih, hvalevrijednu izložbu pod nazivom “Ostavština obitelji Brajša”. Najveći doprinos za realizaciju ove izložbe ima unuka Matka Brajše-Rašana i kći Stojana Brajše, Božena Brajša. Znajući da se u tinjanskoj Zavičajnoj zbirci nalaze vrijedni predmeti povezani s njenim djedom, odlučila je Zbirci darovati predmete koji potječu od oca Stojana i djeda Matka Brajše, a koji su se dosad nalazili u stanu obitelji Brajša u Trstu. Osim predmeta Matka Brajše-Rašana, ovim darom Zbirka postaje bogatija i za veći broj predmeta njegovog sina, poznatog pravnika, publicista i političara, Stojana Brajše.

Cilj ovog događanja je da posjetitelji upoznaju čari središnje Istre i života u njoj te da otkriju sve ljepote Tinjana . Načelnik Općine Tinjan, Goran Hrvatin, poručuje da općinu želi prezentirati u najboljem svjetlu i približiti turistima sve prednosti destinacija u srcu Istarskog poluotoka, skrivenih u ljepoti prirode.

Osim toga, Festival Istarskog pršuta je svojevrsna najava ISAP-a, Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu koji organiziramo od 18. do 20. listopada 2019., a riječ je o događanju s međunarodnom reputacijom koje je svake godine sve preoznatljivije, kvalitenije i posjećenije.

Stoga nam se pridružite na FIP-u od 19. do 21. srpnja da se zajedno zabavimo i gradimo vrijednost jednog od najvažnijih proizvoda istarskog podneblja. Najbolji doživljaj svaki put – jedan i jedini istarski pršut! Vidimo se u Tinjanu!