Gradonačelnik Miletić primio gradonačelnika francuskog grada Noisiel hrvatskog porijekla Mathieu Mate Viškovića

Pulski gradonačelnik Boris Miletić primio je jučer u prostorijama Komunalne palače gradonačelnika francuskog grada Noisiel Mathieu Mate Viškovića koji ovih dana boravi u Puli. Funkciju gradonačelnika, Višković obnaša od 2017. godine, a posebno je ponosan na svoje hrvatske korijene. Naime, majka je rodom iz Poreča, a otac je rođen u Labinu i danas živi u Puli pa stoga, kaže da barem dvaput u godini posjeti Pulu i Istru.

Zaželjevši mu ugodnu dobrodošlicu, pulski je gradonačelnik svog kolegu upoznao s aktualnim gradskim projektima te je Višković istaknuo kako Pula posjeduje izniman razvojni potencijal. Među ostalim, pulski je gradonačelnik podsjetio kako je dokaz dobrih odnosa Pule i Francuske bratimljenje dvaju gradova – Pule i francuskog grada Villefranche-de-Rouergue.

Govoreći pak o Noisielu, Višković je kazao kako je riječ o gradu od oko 16 tisuća stanovnika koji se smjestio 20-ak kilometara od Pariza, a nalazi se u Regiji Seine-et-Marne. Grad je poznat po proizvodnji čokolade pa je tako 1825. u gradu izgrađen prvi automatizirani pogon za proizvodnju čokolade u vrijeme kada je mjesto imalo svega 200 stanovnika. Tvornica čokolade „Menier“ djelovala je do 1993. godine, a danas je muzej i francusko sjedište tvrtke Nestle. Vlada Francuske proglasila je muzej povijesnom spomenikom i nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine.