Povećanje broja upita turista na info punktu u Zračnoj luci

Na info punktu Turističke zajednice Istarske županije u Zračnoj luci Pula u sklopu kojeg se posjetiteljima pruža brza, sveobuhvatna i kvalitetna usluga informiranja, sveukupno je od sredine lipnja do 28. srpnja zabilježeno 14.496 upita dok je u istom razdoblju prošle godine bilo 11.877 upita, što čini povećanje od 18 %.  Navedeno govori u prilog tome da informativni punkt doprinosi što boljoj promidžbi Istre kao turističke destinacije u koju u glavnoj turističkoj sezoni avio prijevozom stigne prosječno 150.000 turista, dok je broj letova iznad 700 mjesečno.

Na temelju dosadašnjih iskustava turističkih informatora Istarske razvojne turističke agencije koja provodi uslugu informiranja posjetitelja, zaključuje se da je interes turista za brošure iznimno velik te je najveća potražnja za kartom Istre kao i informacijama o gradovima kao što su Pula, Rovinj i Poreč. Također, povećana je potražnja i za općim informativnim brošurama kao što su Istra Culture, Istra Gourmet kao i za biciklističkim te pješačkim kartama te je primjetan interes za aktivnostima na otvorenom.  U navedenom je razdoblju podijeljeno 7.420 brošura, što čini 51, 18 % od ukupnog broja upita za 2019. godinu, zatim slijede transferi od kojih ističemo red vožnje za shuttle bus iz Zračne luke Pula do centra grada Pule kao najtraženiji upit.  Turisti također traže informacije o prijevozu iz Zračne luke Pula do ostalih gradova u Istri, najčešće do Rovinja, Poreča i Umaga, kao i informacije o uslugama taxi prijevoza te korištenju rent a car usluge koja je najpraktičnija za posjetitelje koji žele posjetiti što više destinacija u Istri. Osim toga, vrijedi istaknuti upite za aktualna događanja u na poluotoku, mjesta za posjetiti (znamenitosti, plaže, zabavne parkove poput aquaparkova, nacionalne parkove i parkove prirode) te opcije smještaja kao i ostale preporuke za aktivnosti u Istri.

Posjetitelji koji su najčešće u potrazi za informacijama su porijeklom iz Velike Britanije, Njemačke, Rusije te zemalja Skandinavije. Najaktivniji su Britanci i Nijemci svih dobnih skupina, dok posjetitelji iz Rusije i Francuske traže informacije na ruskom, odnosno francuskom jeziku.

Prema dosadašnjim pozitivnim reakcijama posjetitelja s kojima se ostvaruje direktan kontakt, zaključuje se da je ovakva vrsta usluge jedinstvena te pokazuje koliko je bitno pružiti kvalitetnu informaciju koja će posjetiteljima olakšati snalaženje u destinaciji te njihov boravak učiniti što ugodnijim i kvalitetnijim.

Valja naglasiti kako je info punkt vizualno osvježen te prati novu komunikacijsku strategiju Turističke zajednice Istarske županije, ističući novi slogan Istra, life as it should be.