ČA RIBARI ZNAJU

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na  fažanski izazov u mreži jedne tradicije kroz manifestaciju ČA RIBARI ZNAJU koja će se održati u nedjelju, 11. kolovoza  na fažanskoj rivi   od 7 do 24,00 sati.

 

 

PROGRAM:

More je škola života. Nevere i fortunali, pučina i zavjetrine… oslikavaju se plemenitošću na licima ribara, a njihove ruke pletu mrežu od starih i novih znanja. Ribari i ostali mještani Fažane na ovoj  ribarskoj fešti  predočuju svoju vjekovnu povezanost s morem,  tradicijske vještine i umijeća ljudi od mora.
7,00  TURNIR U PECANJU        u suradnji sa Pomorsko športskim  ribolovnim društvom Sardela iz Fažane, nakon održane škole pecanja,  na lukobranu  kod crvenog ferala organizira se  turnir natjecateljskog karaktera za djecu od 6 do 16 godina

RIBARSKA FEŠTA

18,30

MALI  JEDRILIČARI  – ovoga ljeta u organizaciji JK Brioni, Fažana, organizirana je i škola jedrenja. Školu  je pohađalo 30-tak najmlađih Fažanaca koji će u nedjelu, na fešti zajedriti svojom klasom optimist.

20,00 sati:

FAŽANSKA ŠKOLA SOLJENJA SARDELA –  Na fažanskoj rivi održat će se drugi  dio Škole soljenja sardela. Naime, nakon što su 27.4.2019. pod stručnim okom mentora, fažanskih ribara,  učenici Škole posolili sardele i svoje limenke odnijeli kući, sada će ih donijeti na ocjenjivanje njihove kvalitete te će se   proglasiti najbolje slane sardele u 2019. godini  i najboljima podijeliti nagrade. Svi posjetitelji moći će „guštati“ u tim slasnim morskim delicijama. Ove godine 40 ekipa s ukupno 105 učesnika pohađalo je Školu, a među njima i šest ekipa novinara koji gorljivo najavljuju „da su baš njihove sardele njabolje“…

MALA RIBARSKA AKADEMIJA SARDELA – mala plava riba sardela u Fažani ima i svoju  Akademiju,  te oni koji žele dobiti njenu diplomu, mogu se učlaniti i od fažanskih ribara  naučiti izradu, krpanje  pamučnih mreža, oplitanje bocuna, bokobrana, pravljenje vrša, mornarskih čvorova,  korištenje raznih tradicijskih ribarskih alata, proći tečaj pecanja ili naučiti veslati batanom. Ukoliko ste propustili Školu soljenja u travnju, „profesori“ Akademije  će  u nedjelju podučavati i prenositi i  ta znanja. Za najmlađe je najinteresantniji dio o otkrivanju morskih tajna,  živog svijeta fažanskog plićaka.

ribolov pod feralima –   u suradnji s PŠRD Sardela i JK Brioni, gosti manifestacije moći će sudjelovati u pokaznom ribolovu, u kojem će se  batanama s feralima, pomoću  osti loviti riba u fažanskoj luci.

RIBARNICA KOD PAOLA I NINE –  tridesetih godina  20 stoljeća na fažanskoj rivi prodavala se riba u dvije ribarnice „Kod Paola“ i „Kod Nine“. Danas više nema ribarnica, no u nedjelju će se moći vidjeti kako su  Paolo i Nina  prodavali svoje sardele .

BATANA CUP  – 12. Memorijal Gina Tomašića  –  fažansku luku još uvijek krase drvene  batane – barke fažanskih ribara koji će i ovom prigodom duž fažanske rive iskazati svoje umijeće veslanja

suvremeno Soljenje sardela s robotom : pored tradicionalnog načina, kako soliti sardele  na suvremeni način uz pomoć robota  moći će se naučiti uz robotičku udrugom BIT Kids  101 iz Fažane.

GASTRO PONUDA – ada bi ribarski ugođaj bio potpun, dio fažanske rive zamirisati će sardele sa gradela.

22,00
PODJELA NAGRADA ŠKOLE SOLJENJA SARDELA
– nakon ocjenjivanja  žirija, proglasit ćemo i nagraditi  najbolje slane sardele fažanske rive u 2019.

 

ZABAVNI PROGRAM uz KLAPU INTRIGA,  ERIKA BALIJU i  DUO REMI