Vodnjan: održana modna revija Centra za rehabilitaciju

Moda na ekološki način– projekt socijalnog poduzetništva baziran na radionicama ekotiska
Jučer je na Trgu Statuta u Vodnjanu održana modna revija Centra za rehabilitaciju Pula – dislocirana jedinica Vodnjan u organizaciji Udruge ISTARSKO – Ekomuzej iz Vodnjana / ISTRIANO – Ecomuseo di Dignano.
Udruga Istarsko – Ekomuzej iz Vodnjana kao nositelj projekta provodi radionice ekotiska uz potporu Grada Vodnjana – Citta di Dignano i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uz partnerstvo Udruge Informo i Centra za rehabilitaciju Pula.
„Moda na ekološki način“ već je tradicionalna godišnja manifestacija na kojoj korisnici Centra za rehabilitaciju prezentiraju svojih ruku djelo – modne uzorke proizašle sa radionica ekotiska.
Sudjelovanjem u radionicama šivanja, reciklaže tkanina, ukrašavanje tkanina, sadnje i uzgoja biljaka za bojanje, bojanje prirodnim bojama sudionicima se pruža mogućnost razvijanja novih vještina pomoću kojih se oni mogu aktivnije uključiti u svakodnevni život lokalne zajednice, istovremeno dobivajući osjećaj veće vrijednosti, a i mogućnost za razvoj socijalnog poduzeća u budućnosti, od kojeg će čitava zajednica imati koristi.
Projekt Socijalno poduzetništvo : moda na ekološki način zamišljen je prvenstveno s ciljem pružanja mogućnosti razvoja novih vještina osobama sa posebnim potrebama, a sve u svrhu lakše zapošljivosti u budućnosti te osnivanja vlastitog socijalnog poduzeća. Osim mogućnosti stjecanja novih vještina, osobe sa posebnim potrebama biti će intenzivnije uključene u lokalnoj zajednici, te na taj način doprinijeti razvoju senzibiliteta i poštovanja prema sebi samima.
Fokus radionica je šivanje, reciklaža tkanina, bojanje prirodnim bojama i ukrašavanje tkanina tehnikom eko tiska, sadnja i uzgoj biljaka za bojanje, branje lokalnih divljih biljaka za ekstrakciju boja i
šetnja u prirodi. S najmanjim utjecajem na okoliš polaznici uče osvježiti, ukrasiti i bojati stare odjevne predmete, izraditi torbe i šalove i posaditi i uzgojiti biljke za prirodno bojanje.
Lokalnoj zajednici se finalni radovi radionica predstavljaju kroz revije, izložbe i sajmene aktivnosti. Radionice su za Udrugu Istarsko izvodile Petra Dragosavac, Petra Pribetić Dragosavac i Marija Skorup.