Izložba umjetničkih fotografija „Igra svjetla priobalja i mora“ prof. Petera Wirtha

U Zavičajnoj galeriji Crnobori u Banjolama povjesničarka umjetnosti  Kristina Tamara Franić otvara još jednu izložbu pod zvijezdama svestranog umjetnika Petera Wirtha koji će se predstaviti svojim umjetničkim fotografijama i održati solo jazz koncert na svom omiljenom glazbalu ksilosintesajzeru ( “Xylosynth”)

 

Otvorenje izložbe je 30.kolovoza u 21h. Izložba se može razgledati svaki dan, osim vikendom, od 20:30 – 22h do 07.09.2019.

Organizator izložbe je udruga za promicanje kulture ARSA Nova.

Pokrovitelj izložbe je Općina Medulin.

Peter Wirth je austrijski umjetnik, profesor glazbe koji se već gotovo pedesetak godina bavi i umjetničkom fotografijom. Jedan je od suorganizatora najpoznatijeg jazz festivala u Europi. Iza sebe ima niz održanih koncerata, izdanih CD albuma i nekoliko samostalnih izložba.  Po prvi puta izlaže u Hrvatskoj. Njegova fotografije su eksperimentalne, istraživačke, nadrealne poput njegove glazbe. Poigrava se kolažiranjem više digitalnih fotografija u jednu, ima fantastični smisao za uočavanje detalja iz okoline koje pretvara u nove umjetničke objekte na rubu apstrakcije, fasciniran je efektima odsjaja motiva na vodenim površinama te se poigrava višestrukom ekspozicijom što na njegovim fotografijama stvara nadrealni, snoviti ugođaj. Sličnost njegovih fotografija s modernim slikarstvom nije slučajna nego  je rezultat dugogodišnjeg rada, talenta i urođene suptilnosti te promišljanja objektivne stvarnosti koju transcendetira u novu, umjetničku formu.

/ulomak predgovora kustosice izložbe Kristine Tamara Franić/

Izložba umjetničkih fotografija „Igra svjetla priobalja i mora“ prof. Petera Wirtha

 

Povjesničarka umjetnosti i etnologinja

Kristina Tamara Franić

 

 

Austrijski umjetnik Peter Wirth je profesor glazbe koji se već gotovo pedesetak godina bavi i umjetničkom fotografijom. Jedan je od suorganizatora najpoznatijeg jazz festivala u Europi. Iza sebe ima niz održanih koncerata, izdanih CD albuma i nekoliko samostalnih izložbi.  Po prvi puta izlaže u Hrvatskoj. Njegova su fotografije eksperimentalne, istraživačke, nadrealne – poput njegove glazbe. Poigrava se kolažiranjem više digitalnih fotografija u jednu (Black magic Women), ima fantastični smisao za uočavanje detalja iz okoline koje pretvara u nove umjetničke objekte na rubu apstrakcije začuđujuće, konstruktivističke jasnoće (Mann mit Hut), fasciniran je efektima odsjaja motiva na vodenim površinama (Novigrad), a poigrava se i višestrukom ekspozicijom što na njegovim fotografijama stvara nadrealni, snovito romantičan ugođaj decentnog kolorita (Felder im Winter).

Poklonik je lomografije, stila fotografiranja bez ikakvog, prethodnog namještanja motiva, podešavanja postavki objektiva i poštovanja klasičnih pravila fotografiranja, što dopušta korištenje nekvalitetnih fotoaparata koji propuštaju svjetlo te starih filmova čime se postižu neobični efekti.

Peter secira motive svojih starih fotografija i ponovo ih sklapa numizmatičkom strpljivošću sveca, ne samo zbog estetskog sklada, jer oni to već neupitno imaju, već zbog intelektualne razigranosti muzičara koji nastoji uglazbiti pojedine fragmente prošlosti u novu objektivnost, kao što adicijom notnog sustava komponira novu melodiju i pritom uspijeva biti vjerodostojan, a ne približan. Na nekim fotografijama umjetnik poseže za tehnikom kolorističke intervencije s eksplicitnom sklonošću prema komplementarnosti i ekspresivnosti kolorita.

On stvara lijepe fotografije ugodne oku koje nadahnjuju i bude znatiželju bez loših poruka,  bez dramatičnih stupica, kataklizmičkih ugođaja i bez ishlapjelih ideja svrhe modernog doba, onom nimalo kažnjivom radoznalošću koja nas tjera da nešto više doznamo o svijetu koji ne primjećujemo. Peter nas, poput prekaljenog voajera, upućuje na običnom oku nevidljiv svijet koji pomoću njegove kreativnosti i talenta počinjemo prepoznavati i u njemu uživati.

Sličnost njegovih fotografija s modernim slikarstvom nije slučajna, već je rezultat dugogodišnjeg rada, talenta i urođene suptilnosti te promišljanja objektivne stvarnosti koju transcendira u novu umjetničku formu.  U tome leži njihova vjerodostojnost, vrijednost i vanvremenska ljepota.