FreeZURA: 27. kolovoza u 20h u Dnevnom boravku Rojca predavanje Andree Matoševića o hrvatskom ratnom stripu devedesetih

U utorak 27. kolovoza 2019. s početkom u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca Andrea Matošević održat će predavanje u sklopu radionice stripa i ilustracije projekta FreeZURA pod nazivom “Kulturološki aspekti hrvatskog ratnog stripa devedesetih”. Predavanje je otvoreno za sve građane.

Ratište, imidž ratnika – junaka i neprijatelja, ali i svojevrsna idealizacija povijesti Hrvata, gdje su oni mahom prikazani kao mudriji, dovitljiviji i učeniji od naroda s kojima su dolazili u kontakt, bit će dominantne teme kojima se bavio dio autora hrvatskog stripa ranih devedesetih. Na te se dijelove priče nadovezuju elementi popularne kulture, politike i povijesnog revizionizma, pa je i te stripove moguće analizirati kao propagandne uratke za “mlađe”, a u kojima se može otkriti “refleksija” kolektivnog imaginarija devedesetih godina u Hrvatskoj.

Andrea Matošević na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, pri Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije predaje predmete u području etnologije i antropologije. Suosnivač je i istraživač u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja u Puli. Objavio je četiri autorske knjige i više znanstvenih radova.U suradnji s udrugama Kontakt, Gradska radionica i Zvona i Nari, Savez udruga Rojca započeo je s provedbom projekta FreeZURA – Slobodna zajednica umjetnika u razvoju. Riječ je o besplatnim kreativnim radionicama za mlade od 15 do 25 godina u sklopu kojih se održavaju otvorena predavanja za sve zainteresirane. Glazbenu radionicu vodi Vanja Sinošić.

Ciljevi projekta su razvoj specifičnih kreativnih praksi mladih i kreiranje sustava podrške kako bi se osnažile praktične i socijalne kompetencije te postigla veća društvena uključenost. Ciljevi će se ostvariti besplatnim edukacijskim radionicama i mobilnom aplikacijom u svrhu stvaranja poticajnog okruženja za osnaživanje kompetencija mladih na području kulture i umjetnosti u Istarskoj županiji. Kreativne edukacijske radionice projekta uključuju glazbenu radionicu, radionicu kreativnog pisanja i nakladništva, radionicu stripa i ilustracije, radionicu suvremenog plesa i likovnu radionica izrade murala.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija predavanja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 507.562,24 kuna, od čega je 431.427,90 kuna sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

www.freeuzra.eu