Edukacijska kuhinja na 1.katu pulske tržnice KEYQ+ GASTRO PUNKT postaje referentno mjesto za domaće i inozemne posjetitelje koji žele upoznati Istru kroz gastronomiju i kulturu

Svjetskim putnicima poznato je da će najbolje upoznati mjesto u koje su doputovali šetnjom po lokalnim tržnicama. Miješanje kultura, namirnica i mirisa, lokalne i druge gastronomije, to je ono nešto što svaki turist doživi kad kroči na tržnicu. Trendovi u svijetu su također posebne edukativne kuhinje koje omogućuju da posjetitelj stupi u kontakt ne samo s gotovom, serviranom gastronomijom, već i s lokalnim proizvođačima namirnica. To će najbolje doživjeti šetnjom i kupnjom proizvoda na zelenoj tržnici, u ribarnici ili mesnici, a zatim kuhanjem istih ili praćenjem chefa u edukativnoj kuhinji do same degustacije pripremljenih jela. Upravo je to jedan od ciljeva da se razvije i na 1. katu pulske centralne tržnice. A prvi uvijet – edukativna kuhinja, je kroz ovaj projekt i realiziran.

Upravo je zato danas u Komunalnoj palači u Puli održano posebno predstavljanje potencijalnim korisnicima edukacijske kuhinje nastale u sklopu EU projekta KeyQ+. Predstavljanje edukacijske kuhinje KEYQ+ GASTRO PUNKT, održano je u organizaciji Tržnice d.o.o. Pula, Grada Pule i AZRRI – Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. Opisan je proces nastanka edukacijske kuhinje – od ideje do realizacije te njenih mogućnosti i potencijala.

Pozdravnim govorom oobratila se skupu zamjenica gradonačelnika Pule, Elena Puh Belci: „Zahvaljujem svima koji su se priključili ovom predstavljanju i vrijednom projektu. Gradska je tržnica tradicionalno mjesto okupljanja brojnih naših sugrađana i vjerujem da će ovim novim, inovativnim sadržajem još dodatno privući posjetioce, kako naše sugrađane tako i strane goste kojima imamo itekako što vrijednoga pokazati“.

Ispred nositelja projekta AZRRI – Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. obratila se Jasenka Kapuralin voditeljica projekta te predstavila projekt KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, čiji je cilj obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja novim turističkim proizvodima temeljenih na zajedničkoj kulturnoj, te posebice kulinarskoj baštini. „Počevši od prve faze i projekta KeyQ pa do danas i skorog finaliziranja projekta KeyQ+, realizirano je puno ideja, materijala koji valoriziraju ne samo lokalnu gastronomiju i uključenih partnera, već omogućuju da se konkretno proizvođači pomognu te potaknu za ostanak na seoskim domaćinstvima, ostaju uz poljoprivredu i stočarstvo, jer se kroz neke nove forme i puteve do tržišta, njihov rad više cijeni i valorizira,“ istaknula je Kapuralin.

Direktor Tržnice d.o.o. Pula Renato Perc sudionicima je predstavio samu edukacijsku kuhinju KEYQ+ GASTRO PUNKT na 1. katu tržnice. Uputio je poziv svima koji mogu imati interesa za korištenjem iste da se obrate na kontakte Tržnice d.o.o. Pula. „Ova je konferencija organizirana da vam predstavimo novu edukativnu kuhinju na 1. katu najljepše tržnice u Hrvatskoj. Kroz ovaj projekt je želimo dodatno revitalizirati, učiniti da tržnica bude svima neizostavno mjesto za posjetu, bilo domaćem ili inozemnom gostu, a našim sugrađanima još ugodnije mjesto opskrbe i susreta. Pozivam sve zainteresirane subjekte, fizičke i gospodarske, potencijalne partnere kao što su škole, vrtići, pučka i otvorena učilišta, udruge koje promoviraju brigu o prehrani i hrani koju konzumiramo te ostale, da se obrate i dođu koristiti mogućnosti ovog novog objekta na 1. katu pulske tržnice,“ uputio je poziv Perc.

 

Brojni uvaženi gosti podržali su i nazočili današnjem predstavljanju. Nakon predstavljanja uslijedio je obilazak edukacijske kuhinje na pulskoj tržnici gdje je organizirana i degustacija drugačijih menija inovativne kuhinje koja se temelji na autohtonim istarskim proizvodima. Za ovu prigodu chef u KeyQ+ Gastro Punktu bio je Deniz Zembo koji je pravi virtuoz u kuhinji stvarajući jela ugodna oku i nepcu.

 

Hvala vam što ćete o edukativnoj kuhinji izvijestiti širu javnost.

Lijepi pozdrav.

TRŽNICA d.o.o. Pula

 

 

O Projektu:

 

Europski projekt KEYQ+, financiran je iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V A Italija-Hrvatska 2014. – 2020., čiji je cilj obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja novim turističkim proizvodom temeljenog na zajedničkoj kulturnoj, te posebice kulinarskoj baštini. Grad Pula-Pola partner je na projektu uz Tržnicu d.o.o. Pula, a Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. vodeći je partner te na istom surađuju s 9 hrvatsko-talijanskim partnera. Projekt KeyQ+ odobren je na prvom pozivu za financiranje Programa suradnje Italija-Hrvatska, vrsta poziva Standard+, koja uključuje kapitalizaciju projekata suradnje financiranih u razdoblju 2007.-2013. godine. KeyQ+ kapitalizacija je projekta Key Q financiranog putem Programa suradnje IPA ADRIATIC u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre gdje se u svrhu valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre, posljednje tri godine uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika.

 

U sklopu projekta pilotirati će se povećanje atraktivnosti i valorizacija povijesnih kulturnih građevina i područja, Tržnica u Puli iz razdoblja Austrougarske monarhije i u Trstu povijesna zgrada pod nazivom „Brod slobode“ koji je skrenuo na istok“ sagrađenu 1950. godine. U dvjema zgradama postavit će se i opremiti profesionalne didaktičke kuhinje gdje će ekspertni chefovi izvoditi inovativne radionice i cooking show koncepte s ciljem privlačenja više turista i lokalnih stanovnika, te koje će na zanimljiv i poučan način promovirati tradiciju, povijest, kulturu i gastronomiju KeyQ+ područja.

 

Glavni rezultati projekta biti će gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustva namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, te stvaranje sedam KeyQ+ mjesta koji će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Rezultati projekta bit će promovirani kroz 7 KeyQ+ Festivala organiziranih van sezone, a koji će okupiti sve relevantne dionike u sektoru turizma. Pulsko KeyQ+ mjesto je nova edukacijska kuhinja KeyQ+ GASTRO PUNKT.