Art Panoptikum XIII

Serija javnih predavanja s pregledom vijesti iz svijeta vizualnih umjetnosti Art Panoptikum nastavlja se u pulskoj Gradskoj radionici u subotu 31. kolovoza 2019. u 20:00 sati.

I ovom prilikom bit će prezentirane mnoge aktualne teme, a prva je vezana za Gropius Bau u Berlinu kao jednom od najvažnijih izložbenih prostora u Europi. The Garden of Earthly Delights je naziv skupne izložbe koja je tamo postavljena, pri čemu su kustosice Stephanie Rosenthal i Clara Meister odlučile artikulirati suvremeni pojam vrta usredotočujući se na dualnosti i kontradikciju koju odražava. U sljedećoj temi govori se o Barbican centru u Londonu i retrospektivnoj izložbi američke predvodnice apstraktnog ekspresionizma Lee Krasner pod nazivom Living Colour. U luksemburškom Mudam muzeju upravo je završena također retrospektivna izložba Building Philosophy – Cultivating Utopia Berta Theisa angažiranog umjetnika koji je radio u Luksemburgu i  Milanu što je predmet sljedeće teme. Nakon toga dolazi na red izložba Rooms, Bodies, Words, američkog umjetnika Brucea Naumana, čiji se inovativni rad fokusira na razumijevanje umjetnosti kao aktivnosti ili procesa, a koja se održava u Museo Picasso Málaga. Slijedi prikaz Aichi trijenala, koji se održava svake treće godine od 2010. godine i jedan je od najvećih međunarodnih festivala suvremene umjetnosti u Japanu. Ove godine kroz različite programe  predstavlja se više od 80 pojedinačnih umjetnika i grupa pod zajedničkom temom Taming Y/Our Passion. Tai Kwun Centre for Heritage and Arts, je mjesto inspiracije, stimulacije i uživanja za sve stanovnike Hong Konga, a u njemu je priređena izložba japanske umjetničke zvijezde Takashi Murakamija koji je poznat je po zamagljivanju linije koja odvaja “visoku” i “nisku” umjetnost. Pregled izložbi završit će prikazom instalacije koju je japanski umjetnički kolektiv ultratehnologa teamLab napravio za park Mifuneyama Rakuen u Japanu pod nazivom A Forest where Gods Live. Pred kraj predstavit će se rezidencijalni program koji se odvija u The Rockefeller Foundation Bellagio Center smještenom na obali jezera Lago di Como u Italji, a za kraj ostaje priča o jednom od poznatijih slikara murala američkom umjetniku Grahamu Rustu. Program uređuje i vodi Boris Bogunović.

Prezentacija je uređena i oblikovana tako  da pruža informacije na jednostavan i prihvatljiv način, popraćena je tekstom i vizualno obogaćena mnoštvom fotografija kao i video isječcima prikupljenim iz popratnih izložbenih i medijskih materijala te internetskih izdanja koja profesionalno prate teme suvremene umjetnosti.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan.

Program Gradske radionice financijski podržavaju  Ministarstvo kulture RH i Grad Pula