Uskoro započinje kompletna rekonstrukcija dječjeg igrališta u Ulici Jurja Žakna

Investicija vrijedna oko milijun kuna osigurat će mališanima bezbrižno uživanje u dječjim radostima

Vrtuljak sa sjedalima, klackalica za dvoje, kombinirane sprave, kombinirana sprava s toboganom, ljuljačka, didaktička igračka/kućica, grifovi, toranj s toboganom i elementima za penjanje i trampolin nova su igrala koja će, uskoro, obradovati djecu na dječjem igralištu u Ulici Jurja Žakna u Šijani. Javna nabava za igrala je provedena te će se u roku od 50 dana ugovorenih za isporuku igrala, pristupiti građevinskim radovima obnove i proširenje postojećeg dječjeg igrališta. Lokacija je to kojoj gravitira veliki broj djece budući je smještena između brojnih višestambenih zgrada zbog čega je uređenje upravo tog dječjeg igrališta procijenjeno prioritetnim.

Uređenje postojećeg dječjeg igrališta uključuje mjestimičnu obnovu postojećih pješačkih staza od kulir i granitnih ploča, proširenje zone za igru, ugradnju višebojne antistres podloge, postavu novih klupa, stolova i koševa za smeće, sadnju zelenila te završno uređenje terena u vidu zatravnjenja površina.

Što se vizualnog izgleda tiče, geometrija postojećeg igrališta zadržat će se, te će se nove površine za igru izvoditi u sličnoj geometriji i kružnim površinama kako bi se zadržao sličan, kvalitetni koncept projektiranog postojećeg stanja. Unutar obuhvata, uz obnovu postojećih, izvest će se dodatne popločane površine duž šetnice koje će, s urbanom opremom, biti u funkciji prostora za odmor. Od urbane opreme postaviti će se četiri klupe s naslonom, šest bez naslona, tri kupe sa stolom te pet koševe za otpatke. Oko milijuna kuna planirana je vrijednost investicije kojom će se osigurati da mališani bezbrižno uživaju u dječjim radostima na otvorenome.

„Gradu koji ponosno nosi titulu „Grad prijatelj djece“ investiranje u dječja igrališta i ostale sadržaje i infrastrukturu namijenjenu djeci, kao što je to uređenje Dječjeg kreativnog centra, predstavlja prioritete. Želimo našim najmlađima osigurati najbolje i najviše standarde u stasanju i da dane provode u veselju i druženju, nesmetano razvijajući se i izražavajući kreativnost i maštovitost“, izjavio jepulski gradonačelnik Boris Miletić.

Aktivnosti uređenja i obnove dječjih igrališta izvode se tijekom cijele godine i sukladno zahtjevima samih građana putem svojih mjesnih odbora. Tako  je primjerice izrađeno idejno rješenje za novo dječje igralište u Zahtilinoj ulici kao i idejno rješenje za cjelovitu rekonstrukciju dječjeg igrališta „Antena“ na Partizanskom putu. Pored toga, u izradi je glavni projekt za rekonstrukciju dječjeg igrališta u Krležinoj ulici, te je u tijeku  priprema za izvođenje radova uređenja dječjeg igrališta na Novoj Verudi u Rohreggerovoj ulici.

Osim uređenja u smislu sveobuhvatnih rekonstrukcija i sanacija a koje se izvode u sklopu Programa održavanja Grada Pule, gradsko trgovačko društvo Castrum Pula 97 d.o.o. brine o redovnom održavanju dječjih igrališta kojih na području grad Pule ima 67 unutar 16 gradskih mjesnih odbora te ih je još 13 u  dječjim vrtićima kojih je osnivač Grad Pula.

„Od značajnijih radova održavanja u posljednje vrijeme može se izdvojiti sanacija vododerine te postava antistres podloge na dječjem igralištu u Gortanovoj uvali, popravak antistres podloge na dječjem igralištu na Trgu žrtava fašizma, popravci drvenarije na igralištima Monte Zaro, Monvidal, Kochova, Park Franje Josipa i sl.,  a u pripremi je i generalna sanacija ograde na dječjim igralištima u Viškoj i Benčićevoj ulici.  Također igrališta su se redovito kosila i čistila. Godišnje je samo za redovno održavanje dječjih igrališta osigurano 600 tisuća kuna, a zajedno s aktivnostima izrade projektnih dokumentacija za rekonstrukcije, nabavu nove opreme i samu realizaciju radova uređenja iznos izdvajanja prelazi milijun kuna“, naglasio je Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada i direktor društva Castrum Pula 97 d.o.o..

Osim navedenih aktivnosti izgradnje i uređenja te redovnog održavanja dječjih igrališta koje je izvršeno u tekućem kvartalu, bitno je navesti da je, zahvaljujući ulaganjima u proteklom razdoblju, znatno povećana atraktivnost dječjih igrališta, postojećih i novoizgrađenih. Naime, u posljednjih 5 godina izgrađeno je 10 novih dječjih igrališta: u Gervaisovoj ulici i na Trgu kralja Tomislava, u Vitasovićevoj ulici, u Ulici Kašćuni/Baližerka u Štinjanu, u Valdebeku, na Vidikovcu, u Sponzinoj ulici, Kapelerima te u Šikićima i Škatarima, a u cijelosti su rekonstruirana 4 dječja igrališta i to na Gregovici u Ulici Istarskog razvoda, u Japodskoj ulici, u Koparskoj ulici te u Ulici Kamenjak. Uloženo je i u nova igrala na dječjem igralištu u Rizzijevoj ulici, Mutilskoj ulici, Ulici Orbanin, Osječkoj ulici, Ulici Sisplac i Gortanovoj ulici, na Zeleniki, u Valmadama, pored utvrde Monvidal, Vukovarskoj, Kochovoj ulici, te ostalim lokacijama sukladno potrebama.

Ovom prilikom pozivaju se građani da, u cilju nastavka zajedničkog planiranja novih sadržaja na dječjim igralištima i očuvanja imovine, prijedloge vezane uz daljnja uređenja gradskih dječjih igrališta te sanaciju postojećih oštećenja upute, odnosno prijave društvu Castrum Pula 97 d.o.o. na e-mail: igralista@castrum-pula.hr ili pozivom na broj telefona Castruma 052/535-710.