Upriličen prijem za 119. brigadu HV povodom 28. godišnjice osnutka

Povodom 28. godišnjice osnutka 119. brigade Hrvatske vojske, danas su u sjedištu Istarske županije, u Puli, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin i zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek upriličili prijem za njezine pripadnike.

Župan Radin naglasio je kako su Županija i Grad Pula, svake godine, aktivni sudionici ove značajne obljetnice.
„Imate našu punu podršku i kao i ranijih godina, prisustvovat ćemo ovom događaju. Otvoreni smo za razgovor, ne samo oko obljetnice, već i šire po pitanju vaših drugih aktivnosti. Od sljedeće godine Istarska županija preuzima poslove državne uprave, među kojima su i oni povezani s pitanjima branitelja. Ako smo do sada bili usko povezani što se tiče suradnje, od sljedeće godine ćemo biti još i više“, poručio je Radin.

Zamjenik gradonačelnika Pule, Robert Cvek pozdravio je sve prisutne u ime gradonačelnika Borisa Miletića i Grada Pule, te je 119. brigadi čestitao na obljetnici.
„Svaki put ističemo koliko smo ponosni na sve ono što ste učinili u obrambenom ratu, kao i na vaš ratni put koji je bio i ostao bez mrlja. Na tome vam od srca zahvaljujemo, a kao Grad vam ostajemo uvijek na raspolaganju“, rekao je Cvek.

Prisutnima se obratio i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnica Istarske županije Roberto Fabris zahvalivši se na prijemu. Osvrnuo se na 119. brigadu kazavši da je postrojba cijeli svoj ratni put provela na Ličkom ratištu, jedan dio je bilo u Slavoniji, a jedan u području Stona. Vrhunac djelovanja je bila vojno redarstvena akcija Oluja. Tijekom djelovanja 119. brigade 7 pripadnika je dalo svoje živote, a 82 je ranjeno.
119. brigada osnovana je 7. rujna 1991. godine i pokrivala je cijelu Istru s 4 bojne; po jedna u Umagu i Pazinu te dvije pulske, prva i četvrta.