Otvaranje izložbe u Galeriji C8

U petak 13. rujna 2019. godine u 12,00 sati, u Galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre otvara se izložba “ABRACADABRA. MAGIJA I PRAZNOVJERJE U STAROM VIJEKU KROZ FUNDUS ARHEOLOŠKOGA MUZEJA ZADAR”.
Magija (magika, vračanje ili čaranje) mistična je vještina kojom se pomoću manipulacije sviješću i autosugestijom nastoje postići određeni rezultati i steći natprirodne moći i sposobnosti, služeći se za tu svrhu uspostavljenim ritualima. Magijska praksa dotiče se i drugih ideoloških sustava poput religije, misticizma, okultizma i psihologije. U antičkoj  Grčkoj priređivane su misterije i bakanalije na kojima su se odvijali magijski i mistični obredi. Magija je bila popularna i u starom Rimu, gdje je većinom zabilježena kroz magijske obrede, proricanja i trovanja. Vrlo religiozni, Rimljani su bili i vrlo praznovjerni. Vjerovali su u razne čarobnjake, vještice i astrologe. U antičko su vrijeme brojni bili vračevi i proroci koji su u ime nekog božanstva donosili proročanstva.
Kroz nalaze iz fundusa Arheološkoga muzeja Zadar (150 kataloških jedinica) i 18 panoa, bogati katalog od 120 str., predstavljena je ova malo poznata tema široj javnosti. Autorica izložbe je dr. sc. Kornelija A. Giunio, muzejski savjetnik Arheološkog muzeja Zadar.
Ulaz na izložbu je slobodan, a može se razgledati svakodnevno od 9,00 do 21,00 sati, do 27. listopada 2019. godine.