Fešta smokve i smokvenjaka u Barbanu.

I ove godine je sredina rujna pripala baš Fešti smokve i smokvenjaka u Barbanu. Mediteranska voćka koja je nepravedno gurnuta u sjenu, ovom manifestacijom vraćamo je na jelovnike. Već tradicionalno 14. puta okupio se veliki broj izlagača proizvoda od smokve, ali i drugih autohtonih i prirodnih proizvoda. Ova je manifestacija kojom nastojimo smokvu vratiti na tanjure, bilo to slatko ili slano jelo sa smokvom.

Sve je započelo u 14 sati otvaranjem sajma i nastupom KUD-a Barbana koji su svojim tridesetominutnim programom uveličali ovu feštu. Tijekom cijele manifestacija posjetitelji su mogli vidjeti staru i novu tehniku lončarenja koju im je prezentirao Henry Marić, umjetnik, keramičar i glazbenik iz Puntere. Istra Inspirit je zabavljao najmlađe posjetitelje interaktivnom izvedbom  i edukativnom igraonicom inspiriranom smokvama uz pjesmu, ples i zabavu. U 17.30 sati, za brojne posjetitelje priređena je radionica “Kako napraviti smokvenjak” koju je vodila Mirjana Valić. U 18 sati proglasio se najsmokvenjak.

Ove godine je bila četveročlana komisija: Gordan Šubara, Kristina Vacek, Alferedo Jadrejčić i posebna nam članica Mirjana Prgomet. Nakon trosatnog kušanja 13 smokvenjaka, nijanse su prevladale. Prvo mjesto ove godine pripalo je Elvisu Biletti iz Biletići, sinu pokojnog Bože Biletta koji je dugo godina sudjelovao na fešti i osvajao nagrade. Nagradu mu je uručio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu g. Ezio Pinzan. Drugo mjesto osvojili su Mirjana i Mauro Valić iz Raklja, a treće mjesto pripalo je Đinu Dobriću iz Labina.

Posjetitelji su mogli kušati i kupiti razne proizvode od smokve, od suhih i flaširanih do rakija, marmelada, čokolade, sladoleda i naravno smokvenjaka. Osim smokvi, sudjelovalo je još 15 izlagača autohtonih proizvoda, prirodne kozmetike, meda, sira, maslinovog ulja i ostali. Posebno su nam se ove godine pridružili ugostiteljski objekti Prstenac iz Barbana i Konoba Vorichi iz Orihi koji su priredili slatko jelo od smokve za svačiji ukus. Čitavo vrijeme posjetitelje je zabavljao DJ ‘Elvis’ iz Labina.

Organizaciju 14. po redu Fešte smokve i smokvenjaka potpisuje Turistička zajednica Općine Barban, zajedno sa pokroviteljima Općinom Barban i Istarskom županijom.