Obilježavanje Dana europske baštine u organizaciji Arheološkog muzeja Istre

Ovogodišnja manifestacija Dana europske baštine u Hrvatskoj održat će se okvirno od 15. rujna do 20. listopada 2019. godine sa zajedničkom temom Umjetnost i zabava.
Dani europske baštine u Hrvatskoj se tradicionalno obilježavaju već više od dvadeset godina. Ovogodišnja manifestacija nudi široku lepezu raznovrsnih događanja organiziranih u više od 40 mjesta diljem Hrvatske, od Vukovara, preko Slavonskog Broda, Zagreba, Pule, Zadra do samog juga Hrvatske: Dubrovnika i Konavala.
Tijekom manifestacije nastojat će se približiti kulturna baština na što zanimljiviji i pristupačniji način široj publici te naglasiti njezin kreativni potencijal kao i doprinos razvoju suvremenog stvaralaštva. Umjetnost i zabava sveobuhvatna je tema koja uz kulturnu baštinu obuhvaća i vizualne umjetnosti, kino, ples, festivale, čitanje, glazbu, fotografiju, kazalište i dr.
Plakat i brošuru cjelokupne manifestacije možete skinuti na sljedećim poveznicama:
https://www.min-kulture.hr/userdocsimages/FOTOGALERIJA/FOTO%202019/Dani%20EU%20bastine%202019%20PLAKAT.jpg
https://www.min-kulture.hr/userdocsimages/75×75/Dani%20EU%20bastine%202019%20brosura.pdf
Arheološki muzej Istre se u ovogodišnje obilježavanje Dana europske baštine uključio sa tri programa: Stručni obilasci izložbe Meštrović: Otisci duše, religiozna umjetnost Ivana Meštrovića, podvodnog arheološkog lokaliteta Bijeca kod Medulina i arheološkog nalazišta Malo rimsko kazalište u Puli.

Izložba „Meštrović: Otisci duše, religiozna umjetnost Ivana Meštrovića“ može se pogledati uz besplatno stručno vodstvo svakog utorka i četvrtka u 11,00 sati od 15. rujna do 20. listopada 2019. godine.
Stručni obilazak vodstvo i prezentacija arheološkog lokaliteta – Malo rimsko kazalište, Pula je organizirano 27. rujna 2019. godine, u 09:00 sati, 10:00 sati, 11:00 sati, 12:00 sati, 13:00 sati, 14:00 sati.
Stručni obilazak podvodnog arheološkog lokaliteta Uvala Bijeca, Medulin je organizirano 05. listopada 2019. godine u 10,00, 11,00 i 12,00 sati.
Za sva tri programa obavezne su predbilježbe na telefon 052/351-300 gdje će se moći dobiti i informacije vezane uz obilaske.

Stručni obilazak izložbe Meštrović: Otisci duše, religiozna umjetnost Ivana Meštrovića
Mjesto: Muzejsko galerijski prostor Sveta Srca
Datum: svaki utorak i četvrtak od 15. rujna do 20. listopada 2019. godine u 11,00 sati
Povodom obilježavanja ” Dana europske baštine ” 2019. u razdoblju od 15. rujna do 20. listopada , Arheološki muzej Istre u Muzejsko galerijskom prostoru Sveta Srca organizira besplatna stručna vodstva kroz postav izložbe Meštrović: Otisci duše, religiozna umjetnost Ivana Meštrovića. Vodstva će se kroz navedeni period održavati utorkom i četvrtkom u 11 sati.
Izložba MEŠTROVIĆ: Otisci duše posvećena je jednom od značajnijih segmenata Meštrovićeva bogatog umjetničkog opusa, njegovoj religioznoj umjetnosti. Počevši od ranih dječačkih uradaka pa sve do smrti, religiozni motivi zauzeli su veći dio njegova kreativnog interesa, a njegovo ikonografsko promišljanje oblikovalo je interijere mnogih sakralnih prostora.
Izložbom, koja je postavljena na tri lokacije (Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, Augustov hram i Galerija Amfiteatar), predstavljamo skulpture u drvu, bronci, mramoru i gipsu, slike, crteže i litografije – Meštrovićeva remek-djela iz razdoblja 1913. – 1953. godine. Osim kiparskih i slikarskih radova, prikazana su i Meštrovićeva arhitektonska ostvarenja, kao što su crkve Gospa od Anđelā u Cavtatu, Presveti Otkupitelj kod Otavica, Naša Gospa u Biskupiji i Sveti Križ u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu u Splitu
Izložena su remek-djela iz fundusa Muzeja Ivana Meštrovića – djela iz stalnih postava, ali i ona manje poznata i nikad izlagana, iz muzejskih čuvaonica. Izložbeni postav obogaćen je umjetninama iz kolekcija drugih muzejskih i crkvenih institucija, kao i onih u vlasništvu nasljednika Ivana Meštrovića.

Stručni obilazak vodstvo i prezentacija arheološkog lokaliteta – Malo rimsko kazalište, Pula
Mjesto: Malo rimsko kazalište, Pula
Datum i vrijeme: 27.rujna 2019. godine, u 09:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 i 14:00 sati.
U antičkom razdoblju Pule izvedbe scenskih predstava bile su jedna od omiljenih zabava javnog karaktera. O tome najbolje svjedoče ostaci dvaju kazališta sagrađenih tijekom 1. stoljeća. Za razliku od većeg, manje je kazalište smješteno unutar gradskih bedema. Prilikom njegovog podizanja, graditelji su vješto iskoristili prirodnu padinu brežuljka, stepenasto oblikujući živu stijenu na koju su smjestili sjedišta za gledateljstvo. Arheološki muzej Istre provodi sustavno istraživanje površine koju je nekoć zauzimalo Malo rimsko kazalište, pa i šire. Svaka nova arheološka intervencija donosi nove spoznaje o arhitektonskom sklopu ovog objekta. Na pozornici kazališta, ispred raskošno oblikovanog pročelja scenske zgrade, odvijale su se razne dramske predstave s kostimiranim glumcima koji su gotovo neizostavno nosili kazališne maske. Kako je izgledala maska glumaca u tim predstavama, istovremeno će se moći vidjeti na arheološkim predmetima prezentiranim u sklopu izložbe Prozor u prošlost – Rimske kazališne maske, autorice Silvane Petešić. (Pula, Carrarina 4).

Stručni obilazak podvodnog arheološkog lokaliteta Uvala Bijeca, Medulin

Mjesto: Uvala Bijeca, Medulin
Datum i vrijeme: 05. listopada 2019. godine u 10,00, 11,00 i 12,00 sati.

Povodom obilježavanja Dana europske baštine u Hrvatskoj 2019., organizira se obilazak brodicama i stručno arheološko vodstvo po uvali Bijeca kod Medulina. Ovdje su u podmorju sačuvani i arheološki se istražuju ostaci potopljenog rimskog gospodarskog kompleksa koji datira od 1. st. pr. Kr. do 5. st. S obzirom da se nalazište nalazi na relativno maloj dubini, posjetitelju su vizualno dostupni ostaci potopljene arhitekture.
Uz stručno vodstvo, posjetitelj će dobiti informacije o sačuvanom arheološkom nalazištu.
Na temelju već prokušane prakse, stručni obilazak će obuhvatiti razgledavanje nalazišta na dva načina; sa brodicama lokalnih vlasnika (batanama sa staklom ili uz pomoć “laštri“) te snorkeling (ukoliko žele, posjetitelji trebaju sami ponijeti maske i disalice).
Za razgledavanje staze sa brodicama, planirano je grupno razgledavanje u 3 grupe uz vodstvo arheologa. Za razgledavanje staze maskom, planirano je grupno razgledavanje uz stručno vodstvo, a broj grupa ovisit će o broju posjetitelja. Naputke o sigurnosti i ponašanju na brodici, posjetitelji će dobiti prije stručnog obilaska. Za djecu koja ne znaju plivati, obavezni su pojasevi ili narukvice za plivanje.
Ukoliko na datum 5.10.2019. ne bude povoljna meteorološka prognoza, obilazak će biti prebačen za drugi termin, a o čemu će Arheološki muzej Istre pravovremeno obavijestiti posjetitelje.