Pod sloganom „Krećite se s nama!“ na pulskom trgu Portarata obilježen Europski tjedan mobilnosti.

U organizaciji Grada Pule, a u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti danas je na pulskom trgu Portarata postavljen info punkt Europe Direct Informacijskog Centra (EDIC) Pula-Pola u suradnji s Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Na info punktu EDIC Pula-Pola svi zainteresirani građani imali su priliku doznati korisne informacije vezane uz Europski tjedan mobilnosti, a uz prigodne promotivne materijale, publikacije i letke pružene su im informacije o raznim aktualnim temama i mogućnostima koje nudi Europska unija.Pored toga, u organizaciji Društva distrofičara Istre izloženi su modeli vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću, a svi zainteresirani građani mogli su saznati više o kvaliteti, tehničkim karakteristikama i mogućnostima koja vozila pružaju kao pomagala u gradskoj vožnji. Zajednica tehničke kulture Pula i  Hrvatski auto kluba Pula – Rovinj (HAK) održali su prezentaciju i demonstraciju: Sigurno biciklom u prometu i Polaganje za vožnju biciklom za niže razrede pulskih osnovnih škola. Na info punktu Policijske uprave istarske (Odjel prevencije, Policijska postaja Pula i Postaja prometne  policije Pula)  prezentiran je rad  policije  kroz  zdrav  način  kretanja  (biciklistička ophodnja)  te  preventivni  rad  na  ispravnom  i  sigurnom  kretanju  sudionika  u  prometu,  posebice sigurnom kretanju pješaka i biciklista.

Manifestaciji Europskog tjedana mobilnosti u ugodnom ambijentu trga Portarata, pridružila su se mnogobrojna djeca predškolske i školske dobi, ali i ostali građani. Naime, cilj Europskog tjedna mobilnosti je poticanje javne svijesti i aktivnosti građana usmjerenih protiv onečišćenja okoliša uzrokovanog povećanjem opsega prometa u gradovima, čime se pridonosi poboljšanju kvalitete života građana, a upravo je intencija Europskog tjedna mobilnosti da se kod naših najmlađih sugrađana osvijesti da hodanje i biciklizam imaju brojne benefite.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti “Krećite se s nama!” potiče na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Osim prilagodljivosti, hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, pouzdanosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Bogat program Europskog tjedna mobilnosti u organizaciji Grada Pule i brojnih partnera nastavlja se sve do 28. rujna 2019. godine, a program možete pogledati OVDJE.