Predavanja s pregledom vijesti iz svijeta vizualnih umjetnosti Art Panoptikum u pulskoj Gradskoj radionici u 21. rujna u 20:00h

U prvoj temi govori se o izložbi Facing the Monumental jedne od najslavnijih i najpoznatijih kanadskih umjetnica Rebecce Belmore koja se održava u Musée d’art contemporain de Montréal. Iza toga dolazi prikaz izložbe Asset Strippers u muzeju Tate Britain britanskog kipara Mike Nelsona. Slijedi priča o izložbi Blind Sensorium. Il Paradosso dell’Antropocene kao kulminaciji desetogodišnjeg umjetničkog istraživanja fotografa Armina Linkea o silama koje mijenjaju lice Zemlje, a postavljena je u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture Matera 2019. Sljedeća tema odnosi se na muzej Albertina u Beču koji obilježava stoti rođendan Marije Lassnig sveobuhvatnim osvrtom na njezinu karijeru, pokazujući impresivne radove jedne od najvažnijih umjetnica 20. stoljeća. Kaldor Public Art Projects je australska umjetnička organizacija osnovana 1969. godine, a izložba Making Art Public: 50 Years of Kaldor Public Art Projects u Art Gallery of New South Wales istražuje značajnu arhivu pisama, umjetnina, slika i predmeta nastalih u više od pola stoljeća djelovanja. Zatim se predstavljaju izložbe pod nazivom Light Break i The sound i saw američkog fotografa Roya Decarave koje predstavljaju zapanjujući dokument američkog života u drugoj polovici 20. stoljeća, a upravo se održavaju u newyorškim galerijama Davida Zwirnera. Jedan od, vjerojatno, najintrigantnijih i najsnažnijih kulturnih događaja na svijetu je Burning Man koji se ove godine održao na temu Metamorphoses subjekt je sljedeće teme, iza čega slijedi tema o The Camargo Foundation smješten u Cassis-u, blizu Marseilla u Francuskoj kao centru koji nudi rezidencijalni program u humanističkim znanostima i umjetnosti. U seriji o velikim majstorima tromp l’oeila bit će predstavljen njemački slikar Rainer Maria Lacke koji je usavršio tehnike dekorativnog slikarstva, uveo određene tehnološke inovacije i ostvario izniman poslovni uspjeh. Program uređuje i vodi Boris Bogunović.

Prezentacija je uređena i oblikovana tako  da pruža informacije na jednostavan i prihvatljiv način, popraćena je tekstom i vizualno obogaćena mnoštvom fotografija kao i video isječcima prikupljenim iz popratnih izložbenih i medijskih materijala te internetskih izdanja koja profesionalno prate teme suvremene umjetnosti.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan.

Program Gradske radionice financijski podržavaju

Ministarstvo kulture RH i Grad Pula