Sportski atletski vikend u Puli prošao u znaku Xice i Pula Marathona

U subotu su s početkom u 20,30 sati održane noćne atletske trke na 5 i 10 kilometara u sklopu pulske Xice. Ovogodišnje izdanje Xice, osim što je subota u sklopu Visualia Festivala te je trka okupana svjetlima sedmog izdanja najsvjetlijeg festivala šire regije, prošireno je i na Pula Marathon. Naime, nedjelja 22. rujna posvećena je bila trkama polumaratona, maratona  i štafetama 3×7 kilometara sa startom u 9,00 sati ispred Arene koju je u ime Grada Pule popratio zamjenik gradonačelnika Robert Cvek poželjevši svima dobar rezultat i zahvalivši svima koji su dio ove divne trkačke priče.
Specifičnost ovih utrka je da su sve krenule ispred Arene, a cilj svake smješten je bio u samom pulskom amfiteatru. U nedjelju se održala i dječja utrka.
Organizatori utrka su ISTRun i AK Maraton 2000. Suorganizator utrke je Turistička zajednica grada Pule, a pokrovitelji Grad Pula, Arena Hospitality Group, tvrtka Uniline i osiguranje GRAWE.  
Na utrku od 5 km prijavilo se 336, a na 10 km ukupno 408 natjecatelja. Najbolji na 5 km bio je Toni Božac iz AK Istra s vremenom od 17:58, za njim je u cilj utrčao Mark Trivanović također iz AK Istra, a na trećem mjestu utrčao je Brabiescu Paul iz kluba CSM Craiova iz Rumunjske. Prva žena koja je utrčala u cilj bila je Ania Išić s vremenom od 20:01 iz AK Istra. Za njom su na utrci od 5 km utrčale Ivana Grgurević također članica AK Istra i zatim Leonarda Pavlin članica Triatlon kluba Pula.
Prvi u cilju utrke na 10km bio je Luka Grgorinić s vremenom od 34:46 iz Triatlon kluba Pula. Slijedili su ga Miloš Mikić iz Triogy Racin Teama iz Crne Gore, zatim Matija Lisec iz AK Maximvs iz Poreča. Prva žena utrčala je u cilj s vremenom od 40:18 i ona je Eva Vignadel iz kluba Atletica Fiamme Cremisi San Vito iz Italije. Zatim je druga utrčala Sara Superina iz AK Kvarnera, a na trećem mjestu je Rafaela Urlić Drmić.
U subotu se nakon Xice nastavilo plesati uz nastup SuperCover Benda koji su zabavljali brojnu publiku uz ritmove diska osamdesetih od 21,00 sat pa do ponoći.
U nedjelju trčao se polumaraton, zatim maraton i štafeta 3 x 7 km. Uz prepunu Pulu navijača te ljubitelja sporta i rekreacije, startalo je više od 400 trkača.
U konkurenciji za najbolje u polumaratonu poredak je kako slijedi. U muškoj kategoriji prvi je utrčao u cilj s rezultatom od 1:15.46 Alen Matovina iz Žilić-Bekele tima, zatim je drugi utrčao Zoran Žilić iz AK Kvarner iz Rijeke, a treći po redu Renato Sertić. U ženskoj kategoriji u polumaratonu prva žena je Slovenka Maja Matić s vremnom od 1:34:24 iz kluba La Fit, druga je Jana Wright iz Hrvatske, a treća Irena Kos Kukec također iz Hrvatske.
Na maratonu je u muškoj kategoriji prvi došao u cilj Robert Radojković iz I.P.A. Istre s vremenom 2:44:09, drugi Saša Horvat iz AK Međimurje iz Čakovca i treći Hrvoje Barić iz kluba Zagreb Runners. Prva žena na maratonu bila je Marija Vrajić iz AK Maksimira, zatim Veronika Jurišić iz AK Sljeme, a treće mjesto osvojila je Valentina Šćur iz slovenskog kluba Marathon Novo Mesto.
U štafetama 3x7km prvo mjesto osvojila je skupina pod nazivom Tuga s juga, drugo mjesto Fejs Nas Spaja, a treće mjesto osvojili su The Fit Squad.
Na svim utrkama prijavljeno je trkača iz 30 zemalja. Svi rezultati dostupni su na: https://www.utrka.com/utrke/xica/2019/rezultati/
Bio je ovo nezaboravan sportski vikend u Puli.