BESPLATAN TEČAJ FOTOGRAFIJE

Pod pokroviteljstvom Općine Medulin Udruga Format započet će tijekom mjeseca listopada s besplatnim tečajem fotografije. Tečaj u obliku radionica trajat će dva mjeseca te je po završetku tečaja planirana izložba fotografija polaznika. Radionice uključuju teorijsku i praktičnu edukaciju, one nisu povezane te se polaznici mogu priključiti tečaju i na bilo kojoj tematskoj cjelini koja im je zanimljiva. Također, sudionici će moći poslušati izvrsna gostujuća predavanja koja će biti otvorenog tipa. Svi zainteresirani mogu se javiti na mail udrugaformat1@gmail.com ili na broj telefona 098/1818699 te 098/441 565. Upisi traju do kraja mjeseca rujna te prvi dan tečaja koji započinje dana 1.10.2019. godine u 19 sati u prostoru Multimedijalnog centra 3mc na Placi u Medulinu. Tečaj će se održavati utorkom i petkom s početkom u 19 sati.
Gosti predavači na tečaju bit će sljedeći:

Roberta Weissman Nagy – rođena je u Puli, završila srednju primijenjenu školu u Puli. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu 1988. godine, smjer kiparstvo. Orjentirana na rad u metalu. Redovno izlaže skupno i samostalno.. Izlagala na kolektivnim i samostalnim izložbama mnogo puta u domovini i inozemstvu: Grožnjan, Opatija, Pula, Rijeka, Umag, Vodnjan, Zagreb (HR); Berlin (D); Paris, Marseille (F); Padova, Trieste (I); Helsinki (FIN); (Beograd (SRB); Ljubljana (SLO); Skopje (MAK); Poznan (PL); Sarajevo, Mostar (BiH); Brooklyn, Chicago, New York, Ohio (USA), Bangladeš… Nagrađivana je nekoliko puta za umjetnički i pedagoški rad. Organizatorica je Open riva Arta u Fažani, voditeljica je galerije Plaza u Sv. Lovreču. Javni rad nalazi se u Fažani, „Laštra” od 2006. godine. Bila je stalni je sudski vještak za likovnu umjetnost. Član je HDLU Istre.
Marko Vrdoljak – hrvatski poznati fotograf pejzaža u goste nam dolazi u petak 25.10.2019. godine, do sada objavio deset fotomonografija. Uz ostale nagrade i priznanja dobitnik je najprestižnije strukovne nagrade u Hrvatskoj, “Tošo Dabac”, za veliki doprinos afirmaciji umjetničke fotografije i fotografske umjetnosti u Hrvatskoj te je član ULUPUH-a. Veliko priznanje za svoj fotografski rad Vrdoljak je dobio i potpisivanjem ugovora s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske o realizaciji četiri izložbe. Fotografija “Ovčji raj”, snimljena u Lici, odabrana je za naslovnicu 50-og jubilarnog broja “DigitalFoto Magazina” kao prva naslovnica s djelom hrvatskog fotografa dok su njegove fotografije grčkog kipa “Apoksiomena” uvrštene u službeni katalog British Museuma, “Defining beauty: the body in ancient Greek art”. Uz svoj fotografski rad, nagrađivan je u video stvaralaštvu unutar kojeg je snimio višestruko nagrađivane filmove “Pulse of the city – Zagreb”, “Brijuni – The Hidden Paradise” i “Color Your Christmas with Zagreb”, a autor je i službenih promotivnih filmova otoka Lošinja, Zagrebačke županije, otoka Raba, grada Opatije, Muzeja Apoksiomena i dugometražnog filma “Sedam dana stvaranja” o tajanstvenom životu u dominikanskom samostanu u Dubrovniku.
Uz kompletno snimanje fotografske, video i audio građe za Muzej na Brijunima, Vrdoljak redovito održava Fotografske radionice u Nacionalnom parku Brijuni te uz predavanja po fotografskim klubovima u regiji, povremenim izlaganjima na Prirodoslovno matematičkom fakultetu, Grafičkoj školi, Školi primijenjene umjetnosti i dizajna te predavanjima u organizaciji UNPAH-a, MINT-a i HTZ-a, kontinuirano radi na promociji fotografske umjetnosti.
Vrdoljak je autor službenih foto arhiva gradova Zagreba, Opatije, Rijeke, Lošinjskog arhipelaga, Zagrebačke županije, nacionalnih parkova Risnjak i Brijuni, Muzeja Apoksiomena, Franjevačkog samostana grada Cresa te projekata “Moj komadić zemlje”, “Zagrebački vremeplov” i “EDEN” Hrvatske turističke zajednice.

Svoje radove do sada je predstavio na stotinama izložbi u Hrvatskoj, SAD-u, Kanadi, Rusiji, Italiji, Litvi, Poljskoj, Slovačkoj, Islandu, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Irskoj, Ukrajini, Češkoj, Belgiji, Vatikanu, Latviji, Bugarskoj, Crnoj Gori…
Davor Kliman – rođen je u Puli 1966. godine, gdje je završio Srednju školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, likovnu kulturu, odjel-kiparstvo u klasi prof. Žarka Violica. Od 1994. predaje kao profesor stručnih predmeta pri Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, čiji je sadašnji ravnatelj. Do sada je izlagao na više od 40 skupnih izložbi u Puli, Rijeci, Splitu, Rovinju, Zagrebu, Milanu, Ljubljani, New Yorku i 15-ak samostalnih izložbi. Sudjelovao je na kiparskim simpozijima: Vinkuran-Cave Romana 1996.,1997., Trieste-Trebiciano, Il Dialogo Delle Forme” 1997. Javne skulpture: Banjole-Stotem (kamen), Medulin-Stotem za more (kamen), Trieste-Stotem za Lindu (kamen,drvo). Pored skulpture bavi se videom, slikarstvom, grafikom i scenografijom. Član je HDLU-a Istre od 1995. i njegov predsjednik od 2002.-2005. godine. (B. Ć. J.)