13. Tjedan cjeloživotnog učenja

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 30. rujna do 6. listopada organizira 13. Tjedan cjeloživotnog učenja. Ravnateljica Maja Milevoj je istaknula da se već tradicionalno odvija obrazovna kampanja na nacionalnoj razini, kojom se svim građanima prenosi poruka o važnosti cjeloživotnog obrazovanja i učenja, onog formalnog i neformalnog.

Prepoznajući važnost promocije cjeloživotnog učenja, ravnateljica je kazala da se Diopter – otvoreno učilište redovito uključuje u nacionalnu obrazovnu kampanju. Ove godine promoviramo učenje sljedećim besplatnim predavanjima i radionicama:

  1. ponedjeljak, 30.9.2019. – Interaktivno predavanje „Mapa osnovnih emocija – radost, tuga, strah, ljutnja“
  2. utorak, 1.10.2019. – Stručno predavanje i predstavljanje programa osposobljavanja i Zelene radionice (začinsko bilje na balkonu)
  3. srijeda, 2.10.2019. – Stručno predavanje o osnovama i dobrobiti masaže i medicinske pedikure te predstavljanje programa osposobljavanja za masera u wellness centru i za pedikera

 

Više o predavanjima:

  1. Interaktivno predavanje „Mapa osnovnih emocija – radost, tuga, strah, ljutnja“

U sklopu 13. Tjedna cjeloživotnog učenja, u ponedjeljak 30.9.2019. od 18 do 20 sati, u Diopteru će se održati besplatno predavanje Naike Dapiran o osnovnim emocijama i njihovom utjecaju na tijelo. Predavanje je interaktivnog tipa i sadrži kratke iskustvene vježbe samopromatranja.

Predavačica će objasniti kako tijelo pamti, odnosno da svako iskustvo koje proživimo ostaje zabilježeno, a tijelo ga zapamti čak i kada ga um potisne.

Integrativna tjelesno-orijentirana metoda, kojoj se predavačica Dapiran posvetila, uz standardne psihoterapijske principe, u svom pristupu koristi ekspresivni rad s tijelom kako bi oslobodila potisnute osjećaje zapele u našem mišićnom oklopu. Na taj način dolazi do emocionalne ekspresije i pražnjenja davno zaboravljenih osjećaja iz našeg sustava.

U integrativnom terapijskom radu koristi se kontakt, pokret, glas i disanje. Ova četiri aspekta u terapijskom procesu vrlo brzo otvaraju mogućnost da, osim osjećaja rasterećenja i pokrenutog protoka u sustavu, osoba dođe u doticaj s autentičnim dijelom sebe.

Kroz predavanje ponovit ćemo koje su četiri osnovne emocije i naučiti njihovu funkciju. Osim toga, naučit ćemo prepoznati pozitivne i negativne aspekte emocija te načine na koje su emocije povezane s fizičkim tijelom. Na koncu ćemo znati što se događa kada emocije potiskujemo te kako ih izraziti na zdrav način.

S obzirom na ograničen broj mjesta, molimo da se polaznici prijave do 27.9.2019. osobno na broj telefona 501-500 ili na e-mail: marlena.lakic@diopter.hr.

Predavačica Naike Dapiran rođena je 1982. godine u Puli, gdje stječe osnovno i srednje glazbeno obrazovanje. Diplomski studij flaute završava 2004., a u Parizu usavršava znanja i vještine kroz godinu dana. Od 2005. radi kao profesor flaute, a od 2010. u Glazbenoj školi Ivana Matetića-Ronjgova u Puli.

Iskustvo u radu s djecom i tinejdžerima te želja za vlastitim osobnim razvojem bili su inspiracija za daljnje istraživanje, stoga 2014. godine upisuje četverogodišnju edukaciju u Centru za integrativni razvoj (CIR) u Zagrebu.

CIR je kao punopravni član Europske asocijacije tjelesno-orijentiranih psihoterapeuta (EABP) jedinstven u Republici Hrvatskoj, a od ožujka 2019. CIR je i priznati član Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH).

U lipnju 2018. osniva privatnu praksu TERAINTEGRA, uz podršku i asistenciju Istarske razvojne agencije. Osim individualnog rada s klijentima, djeluje i kao organizator predavanja i iskustvenih radionica na teme osobnog razvoja.

 

2.Stručno predavanje i predstavljanje programa osposobljavanja i Zelene radionice (začinsko bilje na balkonu)

Stručno predavanje na temu Začinsko bilje na balkonu o kojem će govoriti dugogodišnja suradnica učilišta, Vedrana Kalac, dipl. ing. agr. jedno je u nizu zanimljivih „zelenih“ predavanja kojima podižemo svijest o ekologiji, biljkama i njihovoj kućnoj upotrebi.

Osim Zelene radionice, odnosno predavanju o uzgoju i njezi biljaka u kući i vrt, predstavit ćemo i  vrlo tražen program osposobljavanja za ekološkog uzgajivača povrća, voća i začinskog bilja koji je dio široke lepeze programa osposobljavanja u Diopteru.

Ovo je predavanje odličan primjer suradnje istarskih učilišta, konkretno Diopter – otvorenog učilišta iz Pule s Pučkim otvorenim učilištem u Rovinju stoga će se i samo predavanje održati u prostoru velike dvorane Doma kulture u Rovinju, Trg m. Tita 12/II u 18 sati.

 

3.Stručno predavanje o osnovama i dobrobiti masaže i medicinske pedikure te predstavljanje programa osposobljavanja za masera u wellness centru i za pedikera

Zanimanje maser vrlo je traženo na tržištu rada, a završetkom programa osposobljavanja za masera u wellness centru pružaju se različite mogućnosti zapošljavanja. U ugodnom ambijentu Studija Geranij, o zanimanju masera te osnovama i dobrobiti masaže govorit će vlasnica Studija Geranij, Esma Benazić s kojom i surađujemo u obliku vježbi i praktične nastave za program osposobljavanja za masera u wellness centru, kao i za program osposobljavanja za pedikera.

Potrebe za pedikerskim uslugama u stalnom su porastu. Pedikura je potrebna većini starijih i slabije pokretnih osoba, trudnicama, djevojkama za ljepši izgled, sportašima i slično. Modni trendovi, s jedne strane, diktiraju te uz redovnu njegu stopala nalažu i ukrašavanje noktiju na nogama što povećava potrebe za pedikerskim zanimanjem, dok s druge strane opće starenje populacije uzrokuje povećanu potrebu za uslugama pedikera.

Uvodna predavanja poslužit će odlično kao temelj za osposobljavanje polaznika koje će doprinijet smanjenju nezaposlenosti i povećanju zapošljavanja ili samozapošljavanja. Osim toga, sve koji dođu u srijedu, 2.10.2019. u 17 sati u Studio Geranij, čekat će kartica vjernosti stoga iskoristite pogodnosti i isprobajte dobrobit masaže i/ili pedikure na svojoj koži.

Osobe koje uspješno savladaju navedene programe svoju karijeru mogu graditi u  fitness i wellnes centrima, kozmetičkim salonima, domovima za starije i nemoćne osobe, hotelima, sportskim klubovima ili otvoriti vlastiti obrt za masaže. Mislimo da to zvuči savršeno i pozivamo Vas da se uvjerite u to kroz ponuđene aktivnosti u 13. Tjednu cjeloživotnog učenja.