Pula se priključila globalnom pokretu buđenja svijesti o klimatskim promjenama

Jučer je u Puli održan mimohod u sklopu EU projekta WALK THE GLOBAL WALK kojeg organizira Istarska županija i koji je okupio 400-tinjak učenika iz istarskih srednjih škola sa svojim profesorima.  Cilj akcije je buđenje svijesti o klimatskim promjenama i održivosti planeta Zemlje, a sama šetnja ujedinjuje inicijativu „Protiv klimatskih promjena“ koju je pokrenula mlada Šveđanka Greta Thuberg.

Učenike su ispred pulske Gimnazije pozdravili pulski gradonačelnik Boris Miletić i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin koji su zahvalili svim sudionicima što su se priključili hvalevrijednoj inicijativi za očuvanje i zaštitu okoliša.

Učenici su potom krenuli put Arene, a nakon toga Kandlerovom ulicom stigli su do Trga Forum gdje ih je dočekao i pozdravio zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek .

„Pozdravljamo ovakve akcije i ovako vrijedne aktivnosti. Mi smo kao Grad do sad proveli već niz konkretnih mjera i aktivno sudjelujemo u svemu što se i sami mladi zalažu. Potpisnici smo Sporazuma gradonačelnika na razini Europske unije kojim smo se obvezali da ćemo do 2030. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova, za 20 posto smanjiti potrošnju električne energije, a za 20 posto povećati potrošnju iz obnovljivih izvora energije. U tom smislu nastavljamo sa svim aktivnostima koje doprinose očuvanju okoliša i uštedi energije,” kazao je zamjenik gradonačelnika.

Projekt WALK THE GLOBAL WALK – Mobilizing European young people in support of the Sustainable Development Goals, provodi se u suradnji s još 11 partnerskih zemalja (Italija, Francuska, Portugal, Grčka, Cipar, Bugarska,Rumunjska, Škotska, Wales, Albanija, BIH). Glavni cilj projekta je razviti kritičku svijest mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima s kojima se suočava svijet te potaknuti i nadahnuti mlade da šire tu svijest među svojim vršnjacima. Projekt se bavi promoviranjem Ciljeva održivog razvoja koje su članice Ujedinjenih naroda usvojile 2015. godine, s ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanja pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. Projekt će u svom fokusu tijekom 3 školske godine imati sljedeće ciljeve održivog razvoja: Održivi gradovi i zajednice, Zaštita klime i Mir, pravda i snažne institucije.