Stabla na Giardinima ostaju, a u suradnji s građanima odlučit će se o budućem uređenju omiljenog gradskog parka

Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Pule održanoj u četvrtak  usvojen je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Pule za 2019. godinu prema kojemu je u prvih šest mjeseci ove godine iskazan višak prihoda nad rashodima u iznosu od 32,5 milijuna kuna. Među 12. točaka dnevnog reda sjednice, vijećnici su dali suglasnost Javnoj vatrogasnoj postrojbi Pula i Područnoj vatrogasnoj zajednici Pula za izdavanje jamstva poslovnoj banci za nabavku  novih vatrogasnih vozila i potrebne opreme. Također, usvojena je i Odluka o dodjeli financijskih sredstava komunalnoj tvrtki Pula Herculanea za nabavku polupodzemnih posuda za otpad, a trgovačkom društvu Vodovod Pula odobrena su financijska sredstva za izgradnju magistralnog cjevovoda do turističke zone Verudela. Usvojena je i Odluka o donošenju Plana održive urbane mobilnosti Grada Pule kojim Grad namjerava započeti novu fazu u prometnom planiranju s težištem na brizi o ljudima i kvaliteti njihova života.

Na aktualnom satu jučerašnje sjednice vijećnik Redžep Raimović (IDS-ISU-Zeleni) upitao je o planovima Grada koji se odnose na sadnju zelenila pri čemu je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić kazao kako Grad godišnje zasadi 200-tinjak novih stabala različitih vrsta te da će se do kraja ove godine zasaditi dodatnih 200 stabala u sklopu akcije Zasadi drvo, ne budi panj kojoj se Pula među prvima uključila.

„Aktualna je tema uređenja pulskih Giardini koji su simbol našeg grada. Želim istaknuti kako su Giardini oduvijek bili sa stablima, tako će biti i ubuduće,“ istaknuo je pročelnik Škuflić.

Uređenju ovog parka iznimnog značaja za sve građane Pule, u kojem je većina stabala starija od 100 godina, treba pristupiti s osobitom pažnjom. Konkretne odluke o budućem uređenju Giardina donosit će se u suradnji sa strukom i građanima Pule koji će donijeti konačnu odluku o budućem izgledu svog omiljenog gradskog parka.

Na upit vijećnika Raimovića oko dosadašnje faze projekta izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže u prigradskim naseljima, koja bi se u velikoj mjeri trebala financirati bespovratnim sredstvima Europske unije, direktor Pragrandea Igor Stari podsjetio je kako su za projekt Pula Sjever koji obuhvaća Štinjan, Fažanu i Vodnjan aplikacije predane još u srpnju te kako se očekuje očitovanje nadležnih tijela i državnih institucija nakon čega će se moći potpisati ugovor o raspisivanju potrebne natječajne dokumentacije. „Ishodovani su svi akti za gradnju te imamo i većinu građevinski dozvola, a riješeno je više od 70 posto imovinsko-pravnih odnosa. Što se tiče projekta Pula Centar koji obuhvaća prigradska naselja, do kraja godine očekujemo sve lokacijske dozvole i više od 50 građevinskih dozvola što znači da ćemo do kraja 2020. biti spremni za gradnju“, kazao je Stari.

Vijećnicu Dunju Rakić (IDS-ISU-Zeleni) zanimalo je o planovima valorizacije kulturne baštine koji se planiraju provesti u sklopu ITU mehanizma pri čemu je pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić pojasnio kako je poziv za revitalizaciju kulturne baštine u urbanom području zatvoren te su u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje (SAFU) u tijeku aktivnosti provjere prihvatljivosti prijavitelja i zaprimljene dokumentacije. Dodao je kako je riječ o ograničenom pozivu vrijednom 22,4 milijuna kuna s unaprijed određenim prihvatljivim prijaviteljima i to za Pulski fortifikacijski sustav, konzervaciju i rekonstrukciju Malog rimskog kazališta, integrirani projekt očuvanja svetvinčentinske kulturne baštine te rekonstrukciju kompleksa stare uljare u Vodnjanu u multimedijalni centar MMC Torcio.

Vijećnik Ivan Nekić (IDS-ISU-Zeleni) upitao je pročelnika Škuflića o planovima obnove stubišta i prilaza tik uz Arenu pri čemu je pročelnik odgovorio kako je riječ o zahtjevnom zahvatu koji će se, kao i u slučaju obnove Uspona Marijana Rotara, provesti u suradnji s Arheološkim muzej i nadležnim Konzervatorskim odjelom. „Prostor oko Arene gledamo kao na jednu cjelinu, ali se uređenje zbog kompleksnosti radova ipak mora odvijati u fazama“, kazao je pročelnik.