Učenici Škole za odgoj i obrazovanje Pula na izložbi „Meštrović: otisci duše“

Posjetom učenika pulske Škole za odgoj i obrazovanje izložbi „Meštrović: otisci duše – Religiozna umjetnost Ivana Meštrovića“ u organizaciji Arheološkog muzeja Istre i Muzeja Ivana Meštrovića počeo se prošlog tjedna provoditi projekt Metamedijator udruge Metamedij. Pod vodstvom suradnika udruge Igora Zenzerovića učenici su obišli dvije lokacije na kojima je izložba postavljena, Augustov hram i Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca, i upoznali se s velikanom hrvatskog kiparstva i njegovim izričajem koji je u ovom slučaju vezan za religioznu umjetnost.

Zenzerović je učenicima približio Meštrovićevu umjetnost kroz kratak osvrt na njegov život, rad i značaj u svjetskim okvirima, a ponajviše kroz emocije i tjelesne osjete koje njegova djela ili njihovi pojedini elementi – kao što su izdužene i grčevite ruke ili stopala – bude. Izuzetno zanimljivim učinio je učenicima i pozicije tijela, kao što je primjer skulptura Sv. Ivana Krstitelja koja se nalazi na granici kretanja i statičnosti. Neke od tih pozicija učenici su isprobali imitirati kako bi vidjeli jesu li uopće fizički izvedive i otkrili u sebi osjećaje ili napetosti koje bude. Na zanimljivi način Zenzerović ih je upoznao i s pojmovima kompozicije, ekspresionizma, trodimenzionalnosti i plošnosti, simbolike itd. Vođenje je svojom ekspertizom u području biblijskih priča nadopunio jedan od učenika, koji je na taj način pružio svojim školskim kolegama pozadinu Meštrovićevih ožalošćenih, napetih, ljutitih, smirenih ili očajnih likova. Na njihovu radost, učenici su imali priliku i za kreativnost. U Svetim srcima su odabrali skulpturu koju su grafitom prenijeli na papir – neki točno slijedeći odabrani motiv, a drugi prepuštajući se strujanjima vlastite mašte.

Projekt Metamedijator se nastavlja i ovoga tjedna, kada će učenici posjetiti prostor Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika i njihovu Strip Čitaonicu Mrkli Mrak te izložbu “Abracadabra” u galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre. U narednom periodu posjetit će i izložbu “Animalije” Antuna Motike u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc, zatim Savez udruga Rojca i udrugu Čarobnjakov šešir. U školi će im pak biti održana dvodnevna radionica izrade animiranih gifova koju će voditi kolektiv Nji3 i dva interaktivna predavanja: ono glazbenika Marka Grbca o procesu nastajanja glazbe od prvog zvuka do kompozicije te predavanje Marka Bolkovića iz udruge Sonitus o video mappingu i svjetlosnim grafitima. Naposljetku, učenici će otići i na studijsko putovanje u Rijeku kako bi imali priliku vidjeti i doživjeti jednu Europsku prijestolnicu kulture.

Metamedijator je namijenjen za educiranje djece i mladih s poteškoćama u razvoju o kulturi u lokalnoj zajednici i uključivanja mladih u istu. Glavni cilj je pomoći u stvaranju razumijevanja, tolerancije i međusobnog poštovanja u zajednici, te potaknuti dobre odnose kroz učenje i stvaranje novo-medijskih sadržaja. Projekt promovira dostupnost i participaciju u kulturi kroz poticanje građanskog sudjelovanja u stvaranju novih sadržaja. Odvija se uz suradnju stručnih suradnika, umjetnika, profesora i mnogih drugih. U okviru projekta ostvaruje se suradnja sa Školom za odgoj i obrazovanje u Puli. Sve su aktivnosti provedene sa suradnicima usmjerene prema uključivanju mladih pripadnika lokalne zajednice svih društvenih skupina, te njihovom kreativnom razvoju. Osim edukacije, djeci i mladima nudi i mogućnost uključivanja u godišnje projekte udruge Metamedij. Svrha projekta je suprotstaviti se težnjama pasivizacije mladih te stvoriti poticajno okruženje za njihovo aktivno uključivanje, informiranje te zanimanje za umjetnost i kulturu i razvoj vlastitih kreativnih vještina.

Projekt se realizira uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.