„OD MORA DO STOLA“

 

U subotu, 28. rujna  na novoobnovljenoj medulinskoj rivi kraj Malina održalo se četvrto izdanje manifestacije „Od mora do stola“ u organizaciji LAGUR-a Istarska batana. Program je započeo svečanim otvaranjem manifestacije u 14:00 sati od strane voditelja programa, Marka Percana, te govorom dobrodošlice predsjednika LAGUR-a Istarska batana i općinskog Načelnika, g. Gorana Buića koji je pozdravio djelatnike LAGUR-a Istarska batana i sve okupljene te izrazio zadovoljstvo ponavljanjem manifestacije i nastavkom suradnje lokalnih ribara i ugostitelja s područja južne Istre. Također, prisutnima se obratio i g. Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije koji je istaknuo važnost ribarstva i održavanja ovakvih manifestacija za južnu Istru, ali i izniman trud LAGUR-a Istarska batana u izvršavanju primarne djelatnosti, objave natječaja.

Projekt „Od mora do stola“ nastao je 2016. godine kao pilot projekt kojim je Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) Istarska batana nastojala djelovati kao posrednik u kreiranju kratkih lanaca opskrbe na ciljanom području djelovanja LAGUR-a, koji će biti prilagođen lokalnim ribljim proizvodima, uz naglasak na povezivanje i umrežavanje prvenstveno ribara i ugostitelja te kroz stvaranje službene oznake kvalitete ribljih proizvoda s područja LAGUR-a, a sve sa svrhom promicanja lokalnih ribarskih proizvoda i konzumacije istih, širenja ribarske djelatnosti te, u konačnici, stvaranja boljih i kvalitetnijih veza između ribara i krajnjih kupaca. Namjera je kreirati kratke lance opskrbe čija je prednost upravo mogućnost kontakta ribara i kupaca- ugostitelja, koji ima mogućnost stvoriti, odnosno razviti specifičan i dugoročno održiv odnos u sklopu kojega ribari dobivaju mogućnosti davanja informacija o izvornosti proizvoda kojeg prodaju. S druge strane, kupac može upoznati sektor ribarstva te načine ulova ribe koji se primjenjuju.

Dugoročni cilj projekta je skrenuti pozornost lokalnom stanovništvu na ribarske proizvode lokalnih ribara s područja LAGUR-a Istarska batana te im ukazati na prisutnost i dostupnost kvalitetnih ribljih proizvoda i njihovu vrijednost kroz stvaranje službene oznake kvalitete ribljih proizvoda i brendiranje ugostitelja s područja južne Istre koji na svojim menijima nude svježu ribu iz lokalnih ulova.

U skladu s očekivanjima organizatora ovogodišnja manifestacija ‘Od mora do stola’ polučila je značajno veći uspjeh no prošlogodišnja čemu su prije svega doprinijeli brojni ugostitelji koji su nesebično donirali svoje slobodno vrijeme te ribari koji su i ove godine zaslužni za ulov svježe ribe. Ove godine prisustvovalo je dvanaest ugostiteljskih objekata iz općina Medulin, Ližnjan, Fažane, Barbana i Marčane te grada Rovinja.

Tijekom cjelodnevnog programa pripremljeno je i podijeljeno preko 2.400 porcija svježe ribe koje će pridonijeti ukupno sakupljenom iznosu koji se ove godine skuplja Udruzi cerebralne paralize Istarske županije za organizaciju i provedbu 5-dnevnog „Zimskog kampa za osobe s cerebralnom paralizom Rojc 2019.“ Naime, čitava je manifestacija humanitarnog karaktera te su posjetitelji tijekom čitavog dana svoje donacije ubacivali u za to predviđene sandučiće. Humanitarna akcija traje do 28. listopada 2019.g., te i dalje pozivamo na solidarnost, uz slogan ovogodišnje manifestacije „More uzme, more vrati, nama sitno, a drugom puno znači.“ Naziv banke i broj računa za humanitarnu akciju su Privredna banka Zagreb d.d., HR 1423400091511031348.

Osim ugostitelja i ribara kao glavnih aktera ove priče, poseban su doprinos dali i biolog Neven Iveša kroz zabavno – edukativnu radionicu za najmlađe ”Upoznajmo more” te udruga Birikina iz Pule uz animaciju „Morski laboratorij“. U 17 sati provedena je utrka tradicionalnih brodova pod nazivom „Veslom do briškule“ u organizaciji novoosnovane udruge Naši brodi iz Medulina. U 21 sat nastupila je klapa Medulin (Škerac), te nakon njihovog nastupa u 21:30 sati započinje nastup Mladena Grdovića koji je oduševio posjetitelje dvosatnim nastupom bez predaha.

U konačnici, od posebne je važnosti poimence izdvojiti sve sudionike bez kojih manifestacija ‘Od mora do stola’ ne bi bila moguća.

Veliko hvala ugostiteljima – Hook&Cook Medulin, Candis-2 iz Medulina, Etien iz Medulina, Financa iz Medulina, Tramontana iz Medulina, Mižerija iz Medulina, La Perla iz Rovinja, Lanterna iz Pješčane uvale, Spacio Matika iz Rovinja, Stara konoba iz Fažane, Osteria Moderna Vorichi iz Orihi te Kum iz Krnice, ribarima – Siniši Milutinoviću, Siniši Pavloviću, Igoru Đokiću, Alenu Jukopili, Mariu Lovrinovu, Davoru Škoriću, Josipu Urtiu, Mauru Venieru, Sandru Quarantottu, Rikardu Šuranu, Danilu Fedelu, Aleksandru Ristovskom, te trgovačkom društvu Agroprodukt d.o.o. na donaciji maslinovog ulja Torčol i malvazije Medea.

 

 

Manifestacija ”Od mora do stola” sufinancirana je sredstvima Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo, Istarske županije, Općine Medulin, Turističke zajednice Općine Medulin.