U HGK – ŽK Pula održana konferencija Energetska učinkovitost u zgradarstvu, inovacije i zaštita okoliša

Održavanjem konferencije Energetska učinkovitost u zgradarstvu, inovacije i zaštita okoliša u HGK – Županijskoj komori Pula započeli su danas 3. Dani energetske učinkovitosti.

 

Uime organizatora okupljene je pozdravio direktor HGK – ŽK Pula Damir Sirotić koji je istaknuo kako je Komora pokrenula Dane energetske učinkovitosti s ciljem da se razgovara o energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije te ekologiji u gospodarstvu. Stoga je intencija stručne konferencije približiti sudionicima različite aktualne i interesantne teme, odnosno pružiti nove informacije i nova znanja.

 

Na konferenciji su predstavljene inovacije i rješenja koje hrvatski proizvođači i pružatelji usluga pružaju na području energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Marko Gojtan iz tvrtke Rudan d.o.o. govorio je o zgradama javnog sektora nakon energetske obnove, ističući kako su mnoga rješenja koja se tiču nadzora potrošnje kao i nadzor  kvalitete zraka, pametne rasvjete, pametnog parkinga i dr. primjenjiva ne samo u javnom već i drugim sektorima. Tvrtka Rudan provela je pilot projekt u Hrvatskoj vezano za obnovu bolnice KBC Split prema ESCO modelu.

 

Oliver Brajković iz Valamar Riviere d.d. predstavio je certificiranje prema sustavu EU Ecolabel budući da je ova tvrtka prva u Hrvatskoj dobila oznaku EU Ecolabel za turistički smještaj za šest kampova. Kompanija je time na djelu pokazala svoje opredjeljenje prema uporabi obnovljivih izvora energije, štednji energije i vode, smanjenju količine otpada i poboljšanju lokalnog okoliša istaknuo je Brajković. Na taj se način gosti i partneri informiraju da među proizvodima i uslugama na tržištu odaberu one koji manje opterećuju okoliš i potiče odgovorno ponašanje prema okolišu.

 

 

 

Financiranje energetski učinkovitih projekata predstavile su Danijela Cipriš iz Zagrebačke banke d.d. i Vesna Bukarica iz Energetskog instituta Hrvoje Požar. Naime, Europska investicijska banka (EIB) u suradnji s Europskom komisijom pokrenula je instrument Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE). Putem ovog instrumenta nude se povoljni krediti gospodarskim subjektima koji žele investirati u projekte energetske učinkovitosti, a Zagrebačka banka jedina je banka u Hrvatskoj koja će nuditi ovaj program.

 

Autonomna multi-senzorska kartica i primjena u automatizaciji zgrada bila je tema izlaganja Oskara Vujičića (Penta d.o.o.) dok je Robert Štedul  (Agenor automatika d.o.o.) govorio o IOT-u (Internet of Things) u kontekstu energetske učinkovitosti.

 

Gradnju zdrave kuće predstavila je Patrizia Milani iz Rei Capital d.o.o., dok je o obnovi pročelja u funkciji kvalitete i trajnosti govorio Ivica Vlahek iz tvrtke JUB d.o.o.

 

3. Dani energetske učinkovitosti traju do 6. listopada, do kada traje i predstavljanje proizvođača i pružatelja kvalitetnih i inovativnih proizvoda i usluga na štandu HGK  na Obrtničkom sajmu Istre. Financiranjem nastupa na ovom sajmu Komora daje podršku tvrtkama članicama koje svojim poslovanjem pridonose postizanju energetskih ušteda i kreiranju održivog društva.