Valdebečki put i Premanturska cesta infrastrukturni su prioriteti Grada Pule

Susretom s građanima mjesnih odbora Busoler i Valdebek jučer su okončane tribine na kojima su i ove godine građani u izravnom dijalogu s predstavnicima Grada predložili niz konkretnih inicijativa i prijedloga za uvrštenje u gradski proračun za iduću godinu.

Kako je mještanima Valdebeka istaknuo zamjenik gradonačelnika Robert Cvek, kad je riječ o infrastrukturi grada, uređenje Valdebečkog puta i Premanturske ceste apsolutni su prioriteti na kojima se intenzivno radi ne bi li se čim prije započelo s gradnjom. Prema riječima nadležnog pročelnika za prostorno uređenje, komunalni sustav i izgradnju Giordana Škuflića kompletno uređenje Valdebečkog puta, kao i rekonstrukcije dijela premanturske ceste, složeni su projekti obzirom se trasa proteže na niz privatnih čestica te je stoga u prethodnom razdoblju bilo potrebno riješiti sve imovinsko-pravne odnose. „Projekti idu svojim tijekom i već je dobar dio pripreme obavljen. S vlasnicima intenzivno rješavamo imovinsko-pravne odnose kako bi mogli čim prije krenuti s uređenjem koje će osim novog asfaltnoj sloja predvidjeti i kompletnu novu infrastrukturu koja ide ispod zemlje, odnosno kanalizaciju, vodovodnu mrežu, javnu rasvjetu, nogostup, pješačke prijelaze i ostalo te nas nakon rješavanja svih imovinsko pravnih odnosa očekuje ishodovanje građevinske dozvole“, kazao je pročelnik Škuflić.

 

Mještane je potom zanimalo dokle se stiglo s projektom izgradnje kanalizacijskog sustava pri čemu je rukovoditelj djelatnosti kanalizacije Robi Fuart kazao kako je ishodovana lokacijska dozvola, označene su trase budućeg sustava te kako se već ove godine očekuje potpisivanje ugovora o financiranju te je podsjetio kako je riječ o projektu koji će se financirati putem bespovratnih sredstava EU te kako će se na širem području Pule izgraditi novih 40-ak kilometara sustava.

Pitanje izgradnje kanalizacijskog sustava zanimalo je i mještane Busolera pri čemu je odgovoreno kako su za to područje ishodovane lokacijska i građevinska dozvola te se nakon aplikacije projekta na nadležnim državnim tijelima, očekuje i sam početak gradnje.

Mještane Busolera najviše je zanimalo uređenje komunalne infrastrukture poput izgradnje nogostupa od Busolera do Šikića koje je trenutno u fazi projektiranja, potom izgradnje javne rasvjete u Valmadama te uređenja okoliša okolo igrališta u Valmadama uz postavljanje novih kanti za otpatke. Na upit oko dodatnih autobusnih linija koje bi češće povezivale Busoler s gradom, direktor Pulaprometa Igor Škatar odgovorio je kako se nabavkom 12 novih autobusa modernizirao javni prijevoz te kako se još 20 novih autobusa očekuju iduće godine nakon čega će se sagledati mogućnost eventualnog uvođenja novih ili optimizacije postojećih linija.

Jučerašnjim tribinama okončani su susreti s građanima koji su i ove godine obuhvatili sve gradske mjesne odbore, a građani svoje prijedloge, ideje i inicijative za uvrštenje u proračun za 2020. godinu mogu predložiti do 9. listopada putem e-Konzultacija na web stranici Grada Pule www.pula.hr, putem web servisa na stranici proracun.pula.hr, mailom na adresu proracun@pula.hr, predajom u pisarnici Grada Pule, Stara tržnica 1 ili pak poštom na adresu: Grad Pula, Forum 1, 52100 Pula.