“Dajte mi libar” čitalačka akcija Sajma knjige i hrvatskih izdavača 

 U srijedu, 9. listopada Sa(n)jam knjige u Istri predstavio je na Narodnom trgu u Vodnjanu čitalačku akciju “Dajte mi libar”.

Uoči ovogodišnjeg 25. Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se od 5. do 15. prosinca održati pod sloganom Gradovi u tijeku i tematskom odrednicom Grad, osmišljena je čitalačka akcija kojom Sa(n)jam knjige i hrvatski izdavači daruju knjige istarskim mjestima, uglavnom onima bez čitaonica ili literarnog sadržaja. Akcija Dajte mi libar nazvana je prema istoimenoj himni Sajma koju je prije deset godina, povodom 15. sajamske obljetnice, napisao i skladao kantautor Livio Morosin. Danas, povodom 25. sajamske obljetnice, stihovi himne odjeknut će diljem Istre komunicirajući knjigu i pozivajući na čitanje. U suradnji s nekolicinom hrvatskih izdavača, među kojima su Fraktura, Jesenski i Turk, MeandarMedia, Planetopija, Sandorf i V.B.Z, Sajam putuje Istrom u nekad popularnom Renaultu 4 oblijepljenim stihovima poput Dajte mi libar da ujden od svita i posebno osmišljene kašete prepune knjiga donosi u lokalne prostore, istarske oštarije, prizivajući tako i već pomalo izgubljenu naviku okupljanja, druženja i razgovora u oštarijama. Istarskim cestama od najmanjeg Huma ili srednjovjekovne Savičente preko udarničke Raše i vampirske Kringe do “nadmorskog” Motovuna proputovat će tako poruka koju Sajam permanentno promovira svojim, redom neuobičajenim, literarno-umjetničkim aktivnostima, a koju na najbolji način zaokružuju stihovi Dajte mi libar / dajte da čitan / Dajte mi libar / Lolitu, Idijota / Dajte mi Harmsa, Eca i Rotha / Dajte mi libar / da siden pod kostanj / Dajte mi libar da sanjan.

Više od tisuću različitih naslova putovat će Istrom kroz mjesec listopad, a svojevrsni čitalački punktovi već su postavljeni u sjevernom i središnjem dijelu Istre: Buzetu (caffe bar Tina i Melody), Humu (Humska konoba), Oprtlju (oštarija Loggia), Livadama (konoba Dorjana), Motovunu (oštarija Montona Gallery), Grožnjanu (caffe bar Vero), Gračišću (caffe bar Sorriso) i Vodnjanu (Al Fondaco). Iz posebno osmišljenog pakiranja s upečatljivim sloganom – Dajte mi libar – knjige će se besplatno moći posuditi, pročitati i vratiti.  Zajedno s njima će biti moguće pronaći  i veliki Leksikon pulskog sna – novinski podlistak koji sadrži povijest pulskog Sajma ispisanu u kratkim, abecedno složenim pričama. Čitalačku akciju dosad su podržali gradovi Buzet, Buje i Pazin te općine Oprtalj, Motovun, Grožnjan, Gračišće i Cerovlje, a do početka 25. Sajma obići će se otprilike 30 istarskih mjesta.