EDIC Pula-Pola sudionik Općeg godišnjeg sastanka Europske komisije u Pragu

U organizaciji Europske komisije, u Pragu se od 8. do 11. listopada održao Opći godišnji sastanak predstavnika Europe Direct informacijskih centara (EDIC) kojih je trenutno diljem Europske unije više od 430, sa predstavnicima Europske komisije i Europskog parlamenta, a na kojem je sudjelovala predstavnica Grada Pule u sklopu projekta EDIC Pula-Pola.

Prije samog Općeg godišnjeg sastanka, 8. listopada održan je sastanak radne skupine i testnog panela Europske komisije za sadržaj publikacija i web-a namijenjenih građanima EU-a, koju uz djelatnike komisije čine 28 članova po jedan iz zemlja članica EU. U sastanku je sudjelovao pulski EDIC, budući da ga je za tu ulogu imenovalo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj zbog sustavnog i kvalitetnog rada te bogatog iskustva u kontaktu i radu s građanima.

Sljedećeg dana, Opći godišnji sastanak pozdravnim je govorom otvorio Tomáš Petříček ministar vanjskih poslova Češke Republike, a Pia Ahrenkilde-Hansen generalna direktorica Glavne uprave za komunikaciju Europske komisije u svom je govoru predstavila ovogodišnju temu sastanka pod nazivom „Europska unija koja želi više“, te ujedno najavila predstavljanje smjernica rada sljedeće Europske komisije od 2019.–2024. godine.

Naime, svijet je danas nestabilniji nego ikada prije. U sljedećih pet godina moramo se zajedničkim naporima osloboditi strahova i stvoriti mogućnosti. Europa mora predvoditi prijelaz prema zdravom planetu i novom digitalnom svijetu. Ona u tome može uspjeti samo ako ujedini svoje građane i poboljša svoje jedinstveno socijalno tržišno gospodarstvo. Moramo se usredotočiti na jednakost i stvaranje prilika za sve, a također braniti svoje zajedničke vrijednosti i jamčiti vladavinu prava. Sve navedeno namjerava se postići putem šest glavnih ciljeva i smjernica za Europu i to kroz: Europski zeleni plan; Gospodarstvo u interesu građana; Europa spremna za digitalno doba; Zaštita europskog načina života; Snažnija Europa u svijetu te Novi poticaj europskoj demokraciji.

Nakon brojnih predstavljanja i radionica koje su vodili predstavnici Europske komisije i Europskog parlamenta, Opći godišnji sastanak, završnim je govorom zaključio Alessandro Giordani, voditelj odjela kontakta s građanima u Glavnoj upravi Europske komisije za komunikaciju. U svom završnom govoru naglasio je da EU institucije, države članice te lokalni dionici moraju raditi rame uz rame te iskoristiti svoja znanja u zajedničkom nastojanju ostvarivanja strateških prioriteta i ciljeva za nadolazeće novo razdoblje. Također je zaključio da je sljedećih pet godina prilika da Europa bude ambicioznija na domaćem planu kako bi bila predvodnik u svijetu.