JUDO KLUB ISTARSKI BORAC

U Zagrebu su održana posljednja dva ovogodišnja prvenstva Hrvatske u judu, za uzraste mlađih seniora i mlađih kadeta. Iako je nastupio bez nekolicine najistaknutijih natjecatelja, judo klub Istarski borac ponovno je ostvario dobar uspjeh, sa tri nova naslova državnih prvaka i tri brončana odličja. Uz to imali su i priličan peh jer je čak šest natjecatelja završilo na petom mjestu, korak do odličja, uz još dva sedma mjesta.

U uzrastu mlađih seniora pulski klub nije mogao računati na favorite za naslov prvaka Roberta Klačara koji se nije borio zbog nastupa na svjetskom juniorskom prvenstvu u Marakešu koje ga očekuje u srijedu i Laru Klibu koja se oporavlja od ozljede stražnje lože zadobivene na europskom juniorskom prvenstvu zbog koje je bila prisiljena preskočiti i svjetsko prvenstvo. U njihovom odsustvu jedini naslov prvaka donio je Damian Sokolović, koji je bio uvjerljiv u kategoriji do 81 kg. Sokolović je većinu svojih borbi dobio pobjedama u parteru, pa je na taj način riješio i pitanje pobjede u finalu nad Solinjaninom Josipom Dadićem, kojemu je izvukao polugu u drugoj minuti borbe. Sokolovića početkom studenog očekuje nastup na prvenstvu Europe za mlađe seniore koji se održava u ruskom Iževsku. U istoj su kategoriji još 2 pulska borca stigli do plasmana. Anton Rosanda nastup je okončao na petom mjestu, dok je Marko Džin bio sedmi.

Brončanu medalju osvojio je Dani Klačar u kategoriji do 60 kg. Klačar je nakon poraza u drugom kolu kroz repasaž stigao do borbe za medalju protiv klupskog kolege Gorana Brankovića koji se plasirao u polufinalu u kojemu je poražen od Nikole Vdovića (Zagreb). U međusobnom dvoboju kao pobjednik je izašao Klačar koji je slavio u produžetku, dok se Branković morao zadovoljiti petim mjestom.

Drugu pulsku broncu u ovom uzrastu osvojio je mladi Dino Odobašić u kategoriji preko 100 kg, koji je nastupao u oba uzrasta. Uz broncu u mlađim seniorima, Odobašić je uvjerljivo stigao do zlata među mlađim kadetima, sa četiri uvjerljive pobjede. U finalu je bio bolji od Lovra Vitka (Profectus Samobor).

Naslov prvaka osvojio je i Juraj Teković u kategoriji do 73 kg. Na putu do zlata ostvario je pet uvjerljivih pobjeda i nije dozvolio svojim protivnicima da ga ugroze. U finalnoj borbi iponom je svladao Domagoja Ćapetu (Pujanke).

Nikola Milovanović osvojio je brončano odličje u kategoriji do 50 kg. Nakon dobrih nastupa u prednatjecanju poražen je u polufinalnom dvoboju, da bi potom u borbi za broncu bio bolji od Bele Nagyja (Dubrovnik).

Na petim mjestima natjecanje su završili Ariana Perković (-57 kg), David Sokolović (-66 kg), Edgar Zović (-81 kg) i Paolo Krajcar (-55 kg), koji je u polufinalu neoprezno diskvalificiran zbog nedozvoljenog zahvata, te mu prema pravilima nije bio dozvoljen sraz za broncu. Luka Kotiga bio je sedmi u kategoriji do 55 kg.

U ekipnom poretku klubova Istarski borac bio je treći u oba uzrasta, kako među mlađim seniorima tako i među mlađim kadetima.