Dječica sa zamjenicom gradonačelnika i danas sudjelovali u sadnji stabala

Grad Pula nastavlja sa sadnjom stabala u sklopu akcije „Zasadi drvo, ne budi panj“

 

Svoj doprinos u formiranju novog drvoreda u Ulici Veruda, od ambulante prema bazenima, danas su doprinijela dječica Dječjeg vrtića Veruda i dječica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda zajedno sa zamjenicom gradonačelnika Elenom Puh Belci. Posađeno je ukupno 10 stabla liquidambara u zelenoj pasici uz nogostup čime Grad Pula nastavlja s obogaćivanjem zelenog fonda grada.

Ponosim se našim najmlađima koji su prionuli i pomogli u sadnji stabala. Posebno mi je drago što ovakve akcije imaju edukativnu  ulogu prema našoj dječici i vjerujem da će imati utjecaj na njihov odnos prema okolišu“ kazala je Puh Belci i pohvalila vrijedne mališane.

Jučer su, posjetimo, sadnji na zelenoj površini uz tvrđavu Monvidal i dječje igralište, doprinijeli gradonačelnik Boris Miletić i pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić zajedno sa djecom vrtića Centar, a dan prije sadilo se raskrižju Ulice Veruda i Krležine ulice.  Istovremeno sadi se i u sklopu zelenih površina škola i vrtića koji su se odazvali akciji te građani u sklopu svojih okućnica. Tako su primjerice, dječica Dječjeg vrtića Rin Tin Tin, skupina Bassoti, posadila 2 stabla u  svojemu dvorištu koje će im podariti ugodan hlad, a potom svoj „uradak“ ponosno pokazali roditeljima.

Za kraj tjedna slijedi još sadnja drvored od doma Alfredo Štiglić do raskrižja s Krležinom ulicom i to sutra u 10,30 sati, dok će se pola sata prije, u 10,00 sati saditi i  u šumici Gregovica u suradnji Hrvatskih šuma i pulskog eko aktivista Marka Račana.

Početkom sljedećeg tjedna sadnja će se nastaviti kod ulaza u Uljanik u 11,00 sati, u Parku Franje Josipa I u 12,00 sati te potom u 13,00 sati u Parku žrtava fašizma, dok će se u utorak s početkom u 10,30 sati stablima zazeleniti Ulica Valsaline (preko puta kućnih brojeva 33 i 35).

Tijekom 10-ak dana, koliko je planirana sadnja na javnim zelenim površinama i zelenim površinama dječjih vrtića i  škola posadit će se ukupno 100-tinjak stabala. Isto toliko ih je Grad Pula donirao i svojim sugrađanima da ih posade u sklopu svojih okućnica. Podjela stabala po mjesnim odborima još uvijek traje te se i ovom prilikom pozivaju građani da se jave Inicijativi „Zasadi stablo, ne budi panj“ putem facebook stranice kako bi se podijelila preostala stabla koja su još ostala na raspolaganju građanima.

Podsjetimo, gradonačelnikovim potpisom pisma namjere, u kolovozu ove godine, Pula se, ovoj hvalevrijednoj inicijativi kolektivne sadnje stabala, koja se održava na razini cijele Hrvatske, odazvala među prvima.

Grad Pula primjer je grada s velikim brojem zelenih površina, što je od osobite važnost za  cjelokupnu kvalitetu života građana. Čak 43 posto površine grada obuhvaćaju zelene površine (1.345,25 hektara) različitih namjena – za sport i rekreaciju, javne zelene površine, zaštitne zelene površine i sl. Shvaćajući njihovu važnost, Grad Pula samo za održavanje spomenutih javnih zelenih površina, koje obuhvaćaju 77 hektara,  godišnje izdvoji više od 8 milijuna kuna. Spomenuta sadnja doprinosi održavanju i obogaćivanju zelenog fonda grada i utječe na smanjenje emisije CO2. Ovakvim aktivnostima dodatno se doprinosi ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša i održivog razvitka te ekološke stabilnosti.  Godišnje se na području grada posadi oko 250 stabla.