Potpisan ugovor za gradnju nove zgrade dječjeg vrtića u Marčani

Potpisivanjem ugovora za izgradnju nove zgrade dječjeg vrtića u Marčani, koji su danas, 25. listopada 2019. u općinskoj vijećnici potpisali načelnik Predrag Pliško i predstavnici tvrtke TGT-ADRIATIK d.o.o., odabranog ponuditelja, učinjen je prvi korak ka gradnji ovog prijeko potrebnog objekta u općini Marčana.

Ponuda pulskog poduzeća bila je najpovoljnija od tri pravovaljane pristigle na javni natječaj, a iznosi 10.268.693 kuna s PDV-om.

Nova zgrada vrtića, za koju je ishođena građevinska dozvola izgradit će se na građevinskoj parceli u središtu Marčane, u neposrednoj blizini osnovne škole i društvenog doma. Riječ je o parceli površine 3.658 kvadrata u općinskom vlasništvu, a sam planirani objekt imat će neto građevinsku površinu od 992 metara kvadratnih. Najveći dio zauzimat će prizemlje, u kojem će biti smještene dvije vrtićke i dvije jasličke skupine djece. Zgrada će imati i podrum, te prvi kat, a osim samih prostorija za skupine, imat će i kuhinju, sanitarne čvorove, uredski prostor, te druge pomoćne prostore.

Radovi će početi početkom studenog, a planirani završetak je u veljači 2021. godine.

Izgradnja vrtića financirat će se najvećim dijelom bespovratnim sredstvima u iznosu od 7,2 milijuna kuna, odobrenih od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dok će se preostali dio od oko 4,5 milijuna kuna osigurati iz općinskog proračuna i putem kreditiranja.

-Ovo je najveći kapitalni projekt financiran sredstvima iz EU fondova i drago nam je da ćemo njegovom realizacijom podići kvalitetu života naših građana, posebice mladih obitelji s djecom. Naš Dječji vrtić „Vrtuljak“ sada dijeli prostorije s Osnovnom školom Marčana i zbog nedostatka prostornih uvjeta ne može formirati više odjeljenja, pa su roditelji primorani upisivati djecu izvan naše općine. Novi će vrtić biti opremljen svom modernom opremom i pružat će bolje uvjete rada i odgajateljicama i ugodniju atmosferu za svu djecu. Zahvaljujem Agenciji što je prepoznala naš projekt i pružila nam potporu, kazao je načelnik Pliško.

Emil Jakša, prokurist u tvrtki TGT-ADRIATIK d.o.o. na potpisivanju rekao je kako im je ovo interesantan projekt i jer ima solidan financijski iznos i ujedno je dobra referenca za daljnje poslove koji se financiraju iz fondova.

Potpisivanju je prisustvovala i Klara Lukašić Buić, ravnateljica marčanskog Dječjeg vrtića Vrtuljak, koja je rekla kako je gradnja novog vrtića ostvarenje sna o kojemu ona i njezini djelatnici već dugo razmišljaju.

-Nova zgrada vrtića potrebna je za cijelu općinu, ne samo za naselje Marčana, budući da nam se iz godine u godinu broj zahtjeva za upis djece povećava. U novoj zgradi, imat ćemo mogućnost realizirati nove programe, poput kraćih integriranih programa, edukacija, svečanosti, prezentacija radova, projekata i igara koje nastaju u radu s djecom, kazala je Lukašić Buić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i zamjenik općinskog načelnika Marijan Kostešić, te pročelnik Zlatko Cetina.