Vlasnici pasa pokazali osviještenost

U pojačanoj kontroli načina držanja i kretanja kućnih ljubimaca kažnjeno 3 vlasnika pasa

U kontroli provođenja Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, provedenoj u periodu od 7. do 23. prošlog mjeseca i to kroz pet akcija realiziranih u suradnji policijskih službenika i komunalnog redarstva, kontrolirano je ukupno 29 pasa, te je kažnjeno troje vlasnika u ukupnom iznosu od 1.200,00 kuna.Grad Pula sustavno i redovno provodi nadzor nad kućnim ljubimcima, od kontrole knjižica, što uključuje kontrolu podataka je li pas cijepljen, mikočipiran itd., do nadzora uvjeta u kojima psi žive. Osim u sklopu predmetnih zajedničkih akcija, komunalno redarstvo u sklopu svojih redovnih aktivnosti  upoznaje vlasnike s obvezama i potrebi vođenja adekvatne skrbi i brige o svojim kućnim ljubimcima.

Inače, zakonska obveza mikročipiranja psa i mačaka, kontrolu koju od stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja provodi i služba komunalnog redarstva, propisana je člankom 45. Zakona o veterinarstvu, koji određuje da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije u roku od 90 dana od dana štenjenja te upisani u Upisnik kućnih ljubimaca koji vodi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane. U suprotnom, sukladno članku 162. istog zakona, propisna je novčana kazna za pravne osobe u visini od 10.000,00 do 30.000,00 kuna, a za fizičke osobe u visini od 2.000,00 do 6.000,00 kuna, te je isto kažnjavanje u nadležnosti veterinarske inspekcije.

Što se tiče novčanih kazni za prekršitelje odredbi Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, iste se kreću u iznosu  od 600,00 do 1.000,00 kuna.

Nizom aktivnosti Grad Pula kućnim ljubimcima, njihovim vlasnicima, ali i cijeloj zajednici želi omogućiti što kvalitetniji suživot u gradu što se posebno ističe pokretanjem kampanje „Pula pet plus“ u sklopu koje se aktivnosti nastavljaju provoditi i dalje. Naime, uređen je ograđeni park za pse sa svom potrebnom opremom u sklopu multifunkcionalnog igrališta na Valdebeku, izgrađena su igrališta za pse i to na Sisplacu i u Šijanskoj šumi, postavljeni su „dogy boxevi“ u najposjećenijim pulskim parkovima te je, između ostalog, omogućen besplatni ulazak kućnih ljubimaca u sredstva javnog gradskog prijevoza. Kako bi javne površine bile sigurne i uredne te primjerene za igru i druženje djece, postavljene su i posebne table s oznakom zabrane ulaska pasa, a donijeta je i Odluka o javnim površinama namijenjenim izvođenju i kretanju kućnih ljubimaca te plaža na kojima je dozvoljen boravak i kupanje kućnih ljubimaca.