CIKLUS JAVNIH PREDAVANJA IZ EKONOMSKE POVIJESTI ISTRE

Predavanjem “Novac u Istri od antike do danas” u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula – čitaonici kluba umirovljenika 18. studenoga 2019.g., završen je jesenski ciklus predavanja iz ekonomske povijesti Istre.  Dr. sc. Alida Perkov slušateljima je predstavila osnovne funkcije novca, ali i različite monete koje su kolale Istrom od antike do danas.

Najzanimljivije su publici bile informacije o novcu u poslijeratnoj Istri od 1945 do 1947. Jugo lira ( ili lira tittina) bila je sredstvo plaćanja u Istri na području Vojne uprave Jugoslavenske Armije , dok je u zoni A ( šire područje Pule) sredstvo plaćanja bile AMG lire. Publika je čula i informaciju o prvom virtualnom novcu u Istri ,takozvanim obračunskim lirama ( XIT-ovima) koji su se  koristili kod malograničnog prometa po Tršćanskom sporazumu u današnjoj Bujštini .

Dr.sc. Alida Perkov je u listopadu u istom klubu održala predavanje vezano uz obilježavanje 100-te obljetnice smrti Paula Kupelwiesera. Predavanje se odnosilo na Kupelwieserove investicije izvan otočja Brijuni.