FENOLIGA – predavanje PUHOVSKI

FENOLIGA udruga u kulturi i JU KAMENJAK pozivaju vas na predavanje ŽARKO PUHOVSKI  „Kako su Machiavelli i Hobbes izmislili državu– i što je od nje ostalo?“

 

Četvrtak 21.studenog u 19 sati Premantura – “Škola” na placi. Ulaz slobodan

O predavanju : 

Predavač će na predavanju dati odgovore na sljedeća pitanja:

–        Kako to da pojma države nema prije Machiavellija, a njezine prakse prije francuske apsolutne monarhije;

–        Kako se iz monarhističke prakse razvija liberalni pojam države?

–        Što uzrokuje kraj funkcioniranja države kao aparata u XX. stoljeću?

–        Kako se mijenja odnos društva i države, odnos preuređuje tradicionalni pojmovni trokut građanin-društvo-država?

 

O predavaču …

Rođen 15. XII. 1946. u Zagrebu, gdje je završio i školovanje. Nakon studija fizike (u Zagrebu) i filozofije (u Frankfurtu) završio Fakultet političkih nauka u Zagrebu. Od 1973. asistent u Institutu za filozofiju Sveučilišta u Zagrebu, od 1975. do 2012. predavao Filozofiju politike i srodne kolegije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

1990./91. fellow na Wissenschaftskollegu  (Centre for Advanced Studies) u Berlinu. Kao profesor gostovao na univerzitetima u Berlinu, Beču, Frankfurtu, Londonu, Brightonu, Klagenfurtu, Beogradu, Skopju, Ljubljani, Sarajevu i Valenciji; bio je i znanstveni direktor European Peace University u Stadtschlainingu (Austrija). Član Savjeta „The European Journal of Philosophy“, Ethikon Instituta u Los Angelesu i istraživačke  mreže Transcend.

Objavio šest knjiga i dvjestotinjak radova na hrvatskome jeziku iz područja filozofije politike, etike, filozofije kulture, filozofije prava, mirovne teorije, te teorije socijalnih znanosti, kao i više desetaka radova na stranim jezicima, pretežno na engleskome i njemačkome. Koautor prvoga hrvatskog pluralističkog izbornog zakona 1989.

Nositelj Posebne nagrade Evropskoga rektorskog kluba za djelovanje za mir i protiv ksenofobije za 1993.

Suosnivač, programski utemeljitelj i višegodišnji predsjednik prve jugoslavenske alternativne političke organizacije UJDI, od 1988., te Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava od 1993.