Boris Miletić: „Očuvanje prirode i okoliša temeljni je preduvjet našeg daljnjeg napretka“

U pulskom hotelu Park Plaza Histria danas je održan stručni skup posvećen zaštiti mora od onečišćenja s pomorskih objekata čime je ujedno najavljena i međuresorna nacionalna pokazna vježba „NAMIRG Pula 2019“ koja će sutra održati u pulskom akvatoriju.

Okupljene je uvodno pozdravio gradonačelnik Pule Boris Miletić koji je izrazio zadovoljstvo što se današnji skup i sutrašnja pokazna vježba održavaju upravo u Puli.

„Posljednjih se godina Pula iz nekad vojnog i industrijskog grada, ubrzano razvija u sve značajniju turističku destinaciju, a razvoju Pule doprinosi i činjenica da su Pula i Istra sigurne destinacije jer je upravo osjećaj sigurnosti kod naših gostiju jedan od ključnih motiva njihova dolaska. Iskustva nekih drugih gradova i sredina iz našeg okruženja uče nas da su kad je sigurnost u pitanju potrebna sustavna ulaganja i suradnja, što se na našem području već godinama provodi“, kazao je gradonačelnik prisjetivši se 2008. godine i zapaljenja teretnog broda „Und Adriyatik“ na svega 15ak nautičkih milja od Pule kao i prošlogodišnjeg ekološkog incidenta u Raškom zaljevu.

„Moramo biti svjesni da nas takvi događaji sve skupa pozivaju na dodatan oprez i podsjetnik su važnosti ulaganja u očuvanje prirode i okoliša“, zaključio je gradonačelnik Miletić.

 

Okupljene su pozdravili i zamjenik istarskog župana koji obnaša funkciju župana Fabrizio Radin i pomoćnik ministra mora prometa i infrastrukture Siniša Orlić koji je naveo kako je morski prostor najvrjedniji i najosjetljiviji prirodni sustav kojeg s posebnom pozornošću treba zaštititi od svih mogućih ugroza dok je vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac zahvalio svima koji su uključeni u organizaciju ovog značajnog događaja.

Na međuresornoj nacionalnoj pokaznoj vježbi ‘NAMIRG Pula 2019’ sudjelovat će Vatrogasna zajednica Istarske županije sa svojim projektnim partnerima, Gasilskom brigadom iz Kopra, Republika Slovenija te Comando Regionale Vigili del Fuoco Friuli Venezia Giulia, iz Republike Italije, a vježba će se održati u akvatoriju Grada Pule, s početkom u 11,00 sati.