Obilježavanje Europskog dana svjesnosti o antibioticima

U suradnji Max Cityja i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u subotu, 23. studenoga dođite u Max City i informirajte se o važnosti poznavanja i uporabi anitibiotika.

 

U subotu, 23. studenoga od 10 do 12 sati Zavod za javno zdravstvo Istarske županije će u Max Cityju provodi aktivnosti vezane uz Europski dan svjesnosti o antibioticima (službeni datum Dana je 18. studenoga). Poruka koja se na taj dan šalje javnosti je – oprezno s antibioticima, samo po preporuci liječnika te savjetovati o zaštiti od gripe (cijepljenje) i prehlada.

 

Zdravstveni djelatnici ZZJZ IŽ,  uz podjelu edukativnih materijala, sve zainteresirane građane će savjetovati kako se zaštititi od gripe i prehlade tijekom narednih mjeseci. Prehlada i virus gripe najčešće se prenose zrakom od osobe do osobe (kapljicama), ali i kontaktom sa zaraženim osobama i/ili s predmetima koje su oni dirali. Cijepljenje je najsigurniji način prevencije gripe.

Također naglašavat će da se antibiotik može uzimati samo na preporuku liječnika (nakon pregleda), a nikako ne samoinicijativno. Većina infekcija gornjih dišnih puteva izazvana je virusima, na koje antibiotici ne djeluju pa ih nije potrebno uzimati. Nepotrebno korištenje antibiotika potiče bakterije da na njih postanu otporne. Novih antibiotika ima malo pa racionalnim korištenjem trebamo svi zajedno očuvati djelotvornost postojećih.

 

Zdravstveni djelatnici Zavoda također će svim zainteresiranim građanima mjeriti tlak, a ovisno o zdravstvenim problemima i rizicima, svojim savjetima i preporukama mogu ih uputiti u savjetovališta Zavoda ili u druge zdravstvene ustanove.