Vikend suvremenog cirkusa

Udruga Čarobnjakov šešir nadolazećeg vikenda organizira Vikend suvremenog cirkusa. U sklopu događaja predstavit ćemo vam najnovija ostvarenja mladih suvremenih cirkuskih umjetnika iz regije. U petak, 29.11. predstavu „(UN)Connected“ izvest će malinada kolektiv (Hr/Srb), a u subotu, 30.11. predstavu „Not the right leg“ izvesti će Danka Sekulović (Srb). Predstave započinju u 20h, a odigrat će se u Kazalištu Dr.Inat u Društvenom centru Rojc, 3.kat.

 

O predstavi (UN)CONNECTED:

 

Predstava (UN)CONNECTED nastala je kroz dugogodišnje prijateljstvo autorica. Ideje i materijal za rad pronalaze u svakodnevnim situacijama kroz koje prolaze dok provode vrijeme zajedno, na šta neizbježno utječe i njihova česta razdvojenost. Koristeći te situacije, samo sliku ili emociju, one ih transformiraju na sceni kroz pokret i tehnike suvremenog cirkusa. Na taj način bave se temom prijateljstva, utjecajem fizičke blizine i udaljenosti, komunikacijom, borbom za dominacijom… i prepuštaju se neizvjesnosti.

Autorice i izvođačice: malinada kolektiv; Morana Radočaj, Hristina Šormaz
Muzika: Antun Gverović, pjesma „Ritki zrok“ – Valentino Bošković
Dizajn svjetla: Domagoj Šoić
Vanjsko oko: Domagoj Šoić, Jadranka Žinić Mijatović

Trajanje: 60’
Uzrast: 5+

 

O predstavi: Not the right leg

NOT THE RIGHT LEG je autobiografski solo performans Danke Sekulović, cirkuske akrobatkinje koja se krajem 2016. godine suočila sa profesionalnom povredom. Cijelu sljedeću godinu provela je u oporavku od operacije koljena koji nije bio samo fizičke, već i mentalne i emotivne prirode. Rehabilitacija je bila uspješna i Danka je imala sreću da se vrati na scenu. Predstava opisuje proces oporavka i sve ono što on nosi postavljajući ključno pitanje da li je povrijeđeno izvođačko tijelo i dalje funkcionalno izvođačko tijelo? Odgovoriti na ovo pitanje znači i baviti se pitanjem habitualnog tijela, radničkog tijela i njegove upotrebne i tržišne vrijednosti. Također znači baviti se tijelom boli i zadovoljstva, bolesnim tijelom, ali i fascinantnim akrobatskim tijelom, prelijepim i grotesknim u isti mah – tijelom koje prevazilazi mogućnosti običnog čovjeka, i konačno, tijelom kao oblikom koji nam je, na kraju dana, svima zajednički, i s kojim se svi identificiramo.

Predstava Danke Sekulović, kompozitora i muzičkog izvođača Branka Džinovića i režiserke Ane Popović pripada dokumentarističkom, lutkarskom, tjelesnom, plesnom i cirkuskom kazalištu. Ovo je predstava koja govori o kršenju ograničenja izvođačke zone komfora, ali i o potencijalima i nagonu tijela za igrom. Ovo je topla, vesela, iskrena predstava za sve generacije.

Predstava je osvojila 3 nagrade na festivalima. Za najboljeg mladog glumca ‘Ljuba Moljac’ na festivalu Monodrame i pantomime u Beogradu, za Inovativnost u postupku – FEP Bačka Palanka, i za najbolju muziku BAŠTeAtar Kragujevac.

U realizaciji predstave učestvuju i Karkatag Kolektiv (scenografija), Slavica Dolašević (art direkcija i fotografija), Senka Radivojević (kostim) i Lana Rakanović (lutke). Predstava je nastala u koprodukciji Cirkusfere, Tri groša i Doma kulture Studentski grad. Predstavu su podržali Magacin u Kraljevića Marka, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Francuski institut i Teatroskop, Cité Internationale des Arts, Prince Claus Fund.

Trajanje: 60’
Uzrast: 5+

 

Ulaz na predstave: 20 kn

Vikend suvremenog cirkusa organizira udruga Čarobnjakov šešir, a provodi se u sklopu projekta „Opčini me novim cirkusom!“ kojeg podržava Grad Pula