Arena Hospitality Group i BINA Istra u suradnji s organizatorima Festivala Rocks&Stars @ Cave Romane i  UNICEF-om osigurali telemetrijski CTG uređaj i fototerapijsku deku za rodilište u Općoj bolnici Pula

Danas je Odjelu rodilišta Opće bolnice Pula uručen suvremeni telemetrijski CTG uređaj koji mjeri otkucaje srca djeteta i trudove na daljinu te fototerapijska deka za liječenje novorođenačke žutice u vrijednosti 150 tisuća kuna. Sredstva za nabavu ovih vrijednih uređaja prikupljena su u sklopu Festivala Rocks&Stars @ Cave Romane kojeg već drugu godinu zaredom organizira Medulinska Rivijera uz podršku Općine Medulin i Turističke zajednice Općine Medulin, a ove godine i u suorganizaciji s RTL Music. Arena Hospitality Grupa i BINA Istra, humanitarni partneri festivala, u suradnji s organizatorima donirali su potrebna sredstva za UNICEF-ove programe podrške za najmlađu djecu u Hrvatskoj. UNICEF je sredstva uložio u nabavku specijalizirane opreme za novorođenčad i majke rodilje kako bi unaprijedio uvjete u pulskom rodilištu.

Srce nam je puno kad možemo pomoći mladim majkama i njihovim bebama, a posebno sam ponosan na suradnju javnog i privatnog sektora na ovom projektu.“ – istaknuo je Goran Buić, načelnik Općine Medulin, koji se zahvalio svim partnerima i pohvalio rad OB Pula, a čestitkama se pridružio i Enco Crnobori, direktor TZ Medulin, te dodao: „Zadaća nam je promocija destinacije ali kad se još k tome doda i humanitarna nota to poprima sasvim jednu novu dimenziju koju ćemo nastaviti i u sljedećoj godini je je već u planu proračuna.

Nama je vrhunac festivalskog ozračja koji sinergijski spaja kulturu, umjetnost i našu lokalnu zajednicu upravo uručenje prijeko potrebnog telemetrijskog CTG uređaja koji će mladim majkama i njihovim bebama osigurati kvalitetniju zdravstvenu njegu. Lica sretnih majki i zdrava djeca svima nam je misao vodilja koju ćemo nastaviti njegovati i u budućnosti.“ – izjavila je Diana Kiršić Rosanda, članica Uprave Medulinske Rivijere i direktorica Festivala Rocks&Stars @ Cave Romane prilikom primopredaje uređaja.

Ponosno mogu istaknuti da naše partnerstvo s vrijedim timom Pulske bolnice traje već godinama“, dodao je Christian Santaleza, u ime Bina-Istre, poznate po svojim snažnim doprinosima kad su u pitanju humanitarni projekti. „I ove smo godine imali priliku, zajedno s organizatorima Rocks&Stars @ Cave Romane festivala uključiti se u ovu vrijednu donaciju i osigurati majkama i bebama mirniji i sigurniji boravak u  osjetljivim trenucima poroda. Ujedno ovo je bila još jedna prilika za BINA ISTRU da nastavi sa svojom tradicijom društveno odgovornog poslovanja.“ – zaključio je Santaleza.

„Snaga i odgovornost gospodarskih dionika prepoznaje se upravo u prepoznavanju potreba osjetljivih populacija, a zdravlje djece i njihovih majki glavni su puls lokalne zajednice koji postojano slijedimo. Ovakvim zajedničkim projektima svih lokalnih dionika jačamo poziciju destinacije izvrsnosti.“ – izjavio je Reuel (Reli) Slonim, direktor Arena Hospitality Groupe.

Telemetrijski CTG uređaj majci rodilji značajno olakšava porod jer joj omogućuje zauzimanje odgovarajućeg, povoljnog položaja tijekom priprema za porod i slobodno kretanje rađaonicom te  prostorijama rađaonice za vrijeme trudova, na taj način da istovremeno plod je pod nadzorom što se tiče srčane akcije. Dok je kod standardnog CTG uređaja zbog kablova i žica ograničeno kretanje rađaonicom jer je majka više vezana za krevet, odnosno za ležeći položaj.“ – poručio je doc.dr.sc. Dragan Belci, prim.dr.med. pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju.

Fototerapijska deka proizvodi specijalno svjetlo koje razlaže višak bilirubina u koži novorođenčadi i omogućuje njegovo izbacivanje putem mokraće. Posebnost fototerapijske deke je u tome što se novorođenče prilikom liječenja ne treba odvajati od majke i smještati pod fototerapijsku lampu nego dijete i majka imaju nesmetani fizički kontakt što doprinosi bržem i boljem oporavku.“ – objasnila je dr. Vlasta Kocijančić, voditeljica Odjela pedijatrije.

Primopredaju donacije vodila je ravnateljica OB Pula doc. dr. sc. Irena Hrstić, dr. med, glavni inicijator i pokretač humanitarnih aktivnosti pulske bolnice. Ovoj vrijednoj akciji nazočili su i Manuela Kraljević, članica Uprave iz tvrtke Arena Hospitality Grupa; Dario Silić, predsjednik Uprave tvrtke Bina Istra; Maja Bizjak, predsjednica Uprave Medulinske Rivijere te Marin Ilej, voditelj Odjela komunikacija iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. U ime Istarske županije nazočila je Sonja Grozić Živolić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Robert Cvek, zamjenik Gradonačelnika u ime Grada Pule, a ispred bolnice bila je prisutna i glavna sestra OB Pula, Irina Pucić, dipl.med.techn.