25. Sa(n)jam knjige u Istri otvara pisac Dragan Velikić i glazbenica Tamara Obrovac

Uz gotovo četrdeset tona knjiga, više od sto programa u jedanaest festivalskih dana  

Tamara Obrovac ove godine je sa Sajmom ostvarila i posebnu suradnju. U izdanju Sa(n)jam knjige u Istri objavljena je knjiga Obrovac, Ivan i Tamara, koncipirana kao svojevrstan likovno-poetski dijalog slikara Ivana Obrovca i njegove kćeri, glazbenice Tamare. Knjigu je uredila kustosica i povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač, a likovno ju je oblikovao Mauricio Ferlin, dizajner i art direktor Sajma. Izdanje je hommage Ivanu Obrovcu, a prati i simultanu memorijalnu izložbu. Knjiga će se premijerno predstaviti na dan otvorenja Sajma u 18 sati, dok će se izložba Ivan Obrovac: Pantoskopije uz glazbeno-vizualnu izvedbu Obrovac2 Tamara Obrovac Transhistria quarteta i video-projekciju Matije Debeljuha inspiriranu umjetničkim radovima Ivana Obrovca održati u 21 sat u Muzeju suvremene umjetnosti Istre / Museo d’arte contemporanea dell’Istria.

Sajam se ove godine ističe i po rekordnom broju izložbi. Uz navedene, izložba Gradovi u tijeku, autorskog tima Mauricija Ferlina, Leonide Kovač, Maje Kolar i Tine Ivezić u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, također, će se moći pogledati zaključno sa zadnjim danom Sajma. U suradnji sa Zbirkom umjetnina Grada Pule otvorit će se u Gradskoj galeriji Pula izložba slovenskog fotografa Jože Suhadolnika Jutra u Rusiji, koja će ujedno naznačiti i početak novog sajamskog programa Slavenski đardin nastalog u suradnji s Forumom slavenskih kultura. S Galerijom Makina priprema se izložba Ilustrirana povijest izdaje: KUD Idijoti na omotima albuma – koji su sakupljeni i obrađeni na jednom mjestu prvi put u galerijskom kontekstu kao artefakti epohe. U sajamskom prostoru bit će postavljen i memorijalni kutak, ormar sjećanja na Dušana Karpatskog (1935–2017), najznačajnijeg suradnika Sajma koji je u Pulu kroz Sajam unio srednjoeuropski duh. Priprema se na Sajmu i Pop-up izložba iznenađenja.

 

Ovogodišnji sajamski katalog uredili su Vlaho Bogišić i Sanja Jovičić, dok su ga likovno oblikovali, kao i sve promotivne materijale, autori ovogodišnjeg vizualnog identiteta: Mauricio Ferlin, art direktor Sajam i dizajnerice Tina Ivezić i Maja Kolar kolektiva Oaza.

 

Na konferenciji za novinare, održanoj u podne, u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja sudjelovali su direktorica Sajma – Magdalena Vodopija, direktor istarskoga Regionalnog centra Zagrebačke banke – Valter Šarić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber, pročelnik upravnog odjela za kulturu Istarske županije – Vladimir Torbica, direktorica Turističke zajednice grada Pule – Sanja Cinkopan Korotaj, redatelj svečanog otvorenja Sajma – Matija Ferlin, producentica Sajma –  Slavica Ćurković, te voditeljica prodaje Sajma  – Vlatka Balinčić. Predstavnici sponzora i pokrovitelja, u povodu 25. obljetničkog izdanja, Sajmu su uputili i prigodne čestitke.