EDIC Pula-Pola sudjeluje u jubilarnom 25. Sa(n)jam knjige u Istri

Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola projekt Grada Pule, već šestu godinu za redom sudjelovat će u programu Sajma knjige u Istri, koji se ove godine održava u periodu od 05. do 15 prosinca. Posjetitelji Sajma na informativnom štandu EDIC Pula-Pola moći će se informirati o aktivnostima Centra, postaviti pitanja o Europskoj uniji, pravima koja mogu ostvariti kao građani EU, financiranju iz fondova EU, te se informirati iz sadržaja brojnih publikacija Europske unije o raznim temama, ali i dobiti prigodne promotivne materijale.

Glavna uloga EDIC Pula-Pola, kao i svih ostalih EDIC-a koji djeluju u 28 zemalja članica Europske unije, pružanje je informacija građanima o politikama i pravima građana Europske unije. EDIC Pula-Pola od svog otvaranja 2014. godine za svoj je cilj odredio građanima pružiti vjerodostojne informacije o područjima djelovanja Europske unije, poticati građane da aktivno sudjeluju u razmjeni stajališta vezanih uz EU politike te promovirati vrijednosti Europske unije.

Sudjelovanje u Sajmu knjige u Istri, biti će prilika da se građani upoznaju s EU kampanjama #EUandME#EUProtects i #InvestEU koje je Europska unija kreirala s ciljem da podsjeti građane da život u Europskoj uniji pruža beskrajne prilike da učine ono što žele. Nadalje, intencija je da se posjetitelji upoznaju i s novom EU web stranicom EU Kutak za učenje gdje djeca, mladi i učitelji mogu pronaći igre, natjecanja te interaktivne knjige iz kojih na zabavan način mogu doznati više o EU-u. Također, Sajam će biti prilika upoznati sudionike s prioritetima nove Europske komisije od 2019. do 2024. godine pod vodstvom Ursule von der Leyen, čiji je tim svoju dužnost preuzeo 1. prosinca, a čiji će se rad voditi kroz šest prioriteta za Europu i to kroz: Europski zeleni plan; Gospodarstvo u interesu građana; Europu spremnu za digitalno doba; Zaštitu europskog načina života; Snažniju Europu u svijetu te Novi poticaj europskoj demokraciji.

Inače, u radu Informacijskog centra EDIC Pula-Pola sudjeluju djelatnici Grada Pule, Istarske županije, Istarske razvojne agencije d.o.o., Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. koji su u partnerstvu kandidirali projekt prema Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, kako bi zajedničkim snagama i znanjem pomogli približiti EU stanovnicima cijele Istarske županije.