Predstavljen program obilježavanja 20 godina Istarske razvojne agencije

Istarska razvojna agencija slavi punih 20 godina rada. Navedeni će se jubilej u razdoblju od 10. do 12. prosinca 2019. godine obilježiti i višednevnim raznovrsnim programom te je isti u srijedu, 4. prosinca 2019. godine, predstavljen na konferenciji za medije u sjedištu agencije u Puli.
Direktor IDA – e Boris Sabatti uvodno je istaknuo kako je IDA osnovana krajem 1999. godine kao prva regionalna razvojna agencija u Republici Hrvatskoj te kao ključno operativno tijelo za provedbu razvojnih programa Istarske županije. Osnivači IDA – e ; Istarska županija i svih 10 istarskih gradova, imali su u vidu kao misiju kreiranje i provedbu mjera za razvoj poduzetništva  s ciljem podizanja konkurentnosti gospodarstva Istarske županije. Stoga IDA već punih 20 godina aktivno djeluje u područjima poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva u Istarskoj županiji, a glavne domene djelovanja su poduzetništvo, EU projekti, edukacije, strateško planiran je te istraživanje , inovacije i razvoj naveo je Sabatti.

Sam program obilježavanja ove godišnjice fokusiran je najvećim dijelom na korisnike mjera i programa podrške poduzetništva, koje je IDA provela tijekom godina, naglasio je Sabatti te pojasnio kako će trodnevna svečanost obilježavanja 20 godina IDA – e započeti zanimljivom panel diskusijom pod naslovom „Od IdejA do uspjeha“, koja će se 10. prosinca 2019. godine održati u sjedištu tvrtke Infobip d.o.o. u Vodnjanu. Danas se informacijsko – komunikacijski div Infobip može izdvojiti kao najuspješnija priča ikoja je krenula iz poduzetničkog inkubatora IDA – e, u kojima je do danas inkubirano 75 poduzetnika početnika i stoga su u središtu ovog događanja svi bivši i sadašnji korisnici poduzetničkog inkubatora IDA – e s ciljem umrežavanja i rasprave o izazovima i prilikama te primjerima dobre prakse svijeta poduzetništva za početnike.

Drugi dan obilježavanja 20 godina IDA – e posvećen je u jutarnjim satima temama ulaganja IDA – e u istraživanje i razvoj te popularizaciju znanosti i inovacija u Istarskoj županiji, navela je pomoćnica direktora Tamara Kiršić. Upriličit će se tom prigodom u laboratorijima METRIS – a u Puli tematska prezentacija za studente te Dan otvorenih vrata i pokusi iz kemije i fizike za učenike Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije.

Nadalje, nakon provedenih odabira u 9 istarskih gradova, ove se godine veliko finale Start – up akademije održava 11. prosinca 2019. godine u Rovinju, te je za tu priliku IDA osigurala dodjelu nagrade u iznosu 20.000,00 kn za početak realizacije najbolje poduzetničke ideje, pojasnio je stručni suradnik Marin Lerotić.
Rezultati postignuti u 20 godina rada IDA – e svakako su plod ostvarene mreže suradnje i podrške svih relevantnih dionika na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini , naglasio je zaključno Sabatti, a na tragu navedenog o budućnosti razvoja će biti riječi i na završnoj svečanosti obilježavanja 20 godina IDA – e, dana 12. prosinca 2019. godine, u vezanoj panel diskusiji na temu „(I)STRAtegija 2030. – Budućnost poduzetničke Istre“. Na istoj će o izazovima i prilikama za razvoj gospodarstva govoriti Gordana Deranja, predsjednica uprave tvrtke Tehnomont .d.d., Silvio Kutić, predsjednik uprave Infobip d.o.o., Boris Žgomba, predsjednik uprave Uniline d.o.o., prof. dr.sc. Lorena Mošnja Škare, prodekanica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Boris Miletić, gradonačelnik Grada Pule te dr.sc. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o., koji se zahvalio svim sudionicima te naglasio kako vjeruje da će diskusija biti zanimljiva i dati uvid u neke buduće smjerove gospodarskog razvoja Istarske županije.

RASPORED :
Utorak, 10.12.2019.

Poduzetnički inkubator Istarske razvojne agencije
Vodnjan – Infobip

18:00 Od IDejA do uspjeha – panel diskusija
Sudionici :
Izabel Jelenić – tehnički direktor, Infobip d.o.o.
Marko Tominić – direktor, Tanais games
dr.sc. Boris Sabatti – direktor, Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o.
Naike Dapiran – vlasnica, obrt Teraintegra
Dean Verbanac – direktor, Intersoft Tehnologies d.o.o.
Ivana Hrvatin – vlasnica, obrt BOO AND BOO

19:00 Druženje i umrežavanje svih stanara inkubatora IDA – e

Srijeda, 11.12.2019.
Istraživanje i razvoj/Popularizacija znanosti – Pula

10:00 10 godina Centra za istraživanje materijala Istarske županije – METRIS
Tematska prezentacija : Dan istraživanja i razvoja u laboratorijima METRIS – a

12:00 Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije
Dan otvorenih vrata : Pokusi fizike i kemije

START – UP SCENA U ISTRI – Rovinj,MMC
18:00 Finale Start- up akademije
21:00 Dodjela nagrada najboljim idejama

Četvrtak, 12.12.2019.
11:00 Svečano obilježavanje 20 godina Istarske razvojne agencije – Pula, Sveta Srca
Pozdravni govor : Fabrizio Radin – zamjenik župana koji obnaša dužnost Župana, Istarska županija
Promotivni film – 20 godina Istarske razvojne agencije

(I)STRAtegija 2030. – Budućnost poduzetničke Istre – panel diskusija
Sudionici :
Gordana Deranja – predsjednica uprave Tehnomont d.d.
Silvio Kutić – izvršni direktor, Infobip d.o.o.
Boris Žgomba – predsjednik uprave, Uniline d.o.o.
prof. dr.sc. Lorena Mošnja Škare – prorektorica, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Boris Miletić – gradonačelnik, Grad Pula
dr.sc. Boris Sabatti – direktor, Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o.
Sudjelovanje na događanjima moguće je isključivo uz pozivnicu.