Zamjenica gradonačelnika u posjeti Veseloj kući

Danas je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci zajedno sa zamjenicom župana Giuseppinom Rajko posjetila Dječji vrtić „Vesela kuća“ – „Asando cher“ kojeg pohađaju djeca romske nacionalne manjine. U povodu predstojećih blagdana djecu su darovale prigodnim poklonima. Posjetu je organizirala Istarska županija odnosno Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine.

 

Zamjenica gradonačelnika Puh Belci rekla je da Grad Pula sufinancira jednu skupinu šestosatnog programa u ovom dječjem vrtiću u ukupnom iznosu od 170 tisuća kn godišnje. Pored navedenog, desetsatnim programom u dječjim vrtićima kojima je Grad Pula osnivač obuhvaćeno je dvadesetak romske djece integrirano u redovan program.

 

„Zbog pripreme romske djece za polazak u školu, izuzetno je važno što će se veći broj djece predškolske dobi uključiti u programe predškolskog odgoja i program predškole. Oslobađanjem plaćanja učešća roditelja u ovom vrtiću želi se poticati uključivanje što većeg broja romske djece u redovne programe dječjeg vrtića. Osnovni je cilj  razvoj svih potencijala i sposobnosti primjereno dobi te time povećanje njihove mogućnosti za uspjeh i napredovanje u redovnom sustavu obrazovanja. Kroz rad vrtića i uz pomoć Udruge Roma Istre veliki dio aktivnosti okrenuto je osnaživanju roditelja romske nacionalnosti za podršku razvoju i obrazovanju njihove djece. Naročito bih pohvalila osnivača ovog vrtića Velija Huseinija koji već dugi niz godina neumorno traga za pozitivnim i kvalitetnim načinima rada s pripadnicima romske nacionalne manjine“ rekla je Puh Belci.

 

Delegaciju je dočekala i Ljiljana Pekica, ravnateljica Dječjeg vrtića „Vesela kuća“ / „Asando Cher“ koja je predstavila rad  ustanove i informirala o programima i projektima koje provode, o načinima i metodama rada, opremljenosti prostora i broju djece.