Obavijest o održavanju akcije prikupljanja tekstilne odjeće i obuće u Banjolama

Želite se riješiti tekstila, tekstilne odjeće i obuće koju zbog pohabanosti više nije moguće nositi, donirati ili pokloniti, ali ne želite da završi u miješanom komunalnom otpadu? Spremate se za veliko zimsko pospremanje ormara? Želite reciklirati, ali i napraviti dobro djelo?

 

U srijedu 11. prosinca Općina Medulin u suradnji sa Udrugom Zelena Istra i Zadrugom Humanom Novom Istra, organizira akciju prikupljanja tekstilne odjeće i obuće, u Banjolama (balon dvorana kod osnovne škole).

 

Akcija će se održati od 15:00 do 18:30 sati. Pored dvorane se nalazi parkiralište gdje građani mogu pristupiti autom i donijeti tekstil ispred dvorane. Tekstil donesite u vrećama ili kutijama.

 

Tekstil koji prikupimo neće završiti u smeću. Štoviše, nakon obrade, postati će ponovno upotrebljiv, redizajniran ili pretvoren u potpuno nov proizvod!

 

Doniranjem rabljenoga tekstila za Humana Novu aktivno i izravno doprinosite izgradnji tolerancije te pomažete socijalno isključenim osobama i njihovim obiteljima unaprijediti njihovo samopouzdanje i kvalitetu života. Humana Nova je društveno poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemno tržište.

 

Što će Humana nova učiniti s tekstilom koji donesete? Sakupljena rabljena odjeća sortirati će se u proizvodnom pogonu zadruge, po raznim kategorijama:

  • čista i cjelovita odjeća proslijedit će se na daljnju prodaju po pristupačnim cijenama u trgovine u Čakovcu, Zagrebu i Labinu,
  • čista i djelomično cjelovita odjeća proslijediti će se u šivaonicu na doradu, zatim u njihove trgovine,
  • čista i necjelovita odjeća upotrijebiti će se u proizvodnji novih proizvoda – patchwork pokrivači, torbice, odjeća itd., koju potom možete kupiti u trgovinama u Čakovcu, Zagrebu i Labinu,
  • istrošena i odjeća sa mrljama reciklirati će se u industrijske krpe za brisanje. Gumbi, zatvarači i sl. biti će skinuti i ponovno upotrebljeni,
  • neupotrebljiv tekstil i otpad proslijediti će se tvrtkama za reciklažu.

 

Akcija se provodi u sklopu projekta “Građenje reciklažnog dvorišta Kamik” kojeg provodi Općina Medulin.

 

 

Vrijeme je za čišćenje ormara! Čekamo vas ove srijede u Banjolama!

 

 

 

Europska unija

 

 

 

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

 

Zajedno do fondova EU.

 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.937.905,37 kn, a bespovratna sredstva iznose 3.295.667,00 kn.